lördag 6 juni 2015

Mina föräldrar

Min pappa föddes och växte upp i norra Finström på Åland. Hans far och mor hade jobbat hårt, inklusive tider i Amerikat, för att skaffa ett skäligt stort hemman. Min far var dock klen och inte lämpad för hårt kroppsarbete så han studerade med sin fars godkännande till kantor i Åbo och Helsingors. Gården övertogs sedan av hans syster med man så den något stressande frågan fick sin lösning. Min fars första tjänst som kantor var i Munsala, där han hade en hushållerska som hette Hanna. För att laga mat och sköta hushåll, det kunde han inte. Han var en person med många förmågor och många hindrande komplex.

Min mor föddes och växte upp i Karleby som nästyngst bland många syskon, de flesta bröder som retade henne allt vad de hann. Hon hade en snäll och duktig mamma och en hårt jobbande far som hade tagit sig fram i livet trots en ytterst hård barndom. Han studerade tekniskt och hade jobb som lokförare, drev jorbruk, hade studerat näringslära och var före sin tid i bl.a. att "socker är det vita giftet". Min mammas barndom präglades dock av krigstider och flera syskon döda i tuberkulos, mamman var också nära att stryka med. Min mamma blev i sin uppväxt omskött med bra näring och tak över huvudet, men ingen hade tid och ork att ge varma kramar. Detta gav henne känslomässiga hämningar framöver i livet. En stor del av hennes ungdomstid gick åt till att piga för nära släktingar men när hon bestämde sig för att studera till barnmorska hade hin sin fars fulla stöd.

Min mamma och min pappa träffades efter att min far fått kantorstänsten i Karleby och min far, mycket eftertraktad bland traktens ungmör, valde min mamma dels för att de kom bra överens, dels för att min far konstaterade att sådan mor sådan dotter och min mormor gav ett gott intryck.

Det var inte lätt alla gånger, mellan krävande arbeten och svåra saker i bagaget. De var dock alltid välmenande, i grunden snälla och älskliga, moraliskt rättriktade och hederliga personer.

Jag har fått med mig mycket gott av dem, men onekligen en del jag kunde ha varit utan.

Inga kommentarer: