söndag 7 september 2014

Formande böcker

Det pågår på Facebook en utmaningsrunda rörande böcker som på något sätt format ens liv, eller påverkat. Att läsa böcker har alltid varit en passion ända sen jag lärde mig läsa. Det fanns alltid minst tio biblioteksböcker vid min säng, antingen från skolans bibliotek eller senare stadsbiblioteket.

Jag har inte fått någon FB- utmaning, men fick ändå inspiration till  att skriva lite om ämnet såhär på min blogg och med lite förklaringar. Tänker inte lista tio böcker, utan bara några tankar.

Somerset Maugham -- Jag har läst alla hans böcker jag kommit över men den bok som format mig mest är The Razor's Edge. Hans böcker är pessimistiskt analytiska, men just denna nämnda slog in sista spiken i kistan angående mina uppfattningar om religion. (Må sägas att jag vuxit upp i en trodränkt atmosfär, ett träsk som det har tagit tid att ta sig ur.)

Agatha Christie -- Ingen större litterär upplevelse utom en viss underhållning och insikter om livet i små engelska byar, MEN via hennes böcker översatta till spanska lärde jag mig en massa av språket för jag visste ungefär från början vad det handlade om.

Så finns det en massa böcker som på sitt sätt gav mig tankar och böcker som senare format eller fördjupat min tankevärld, men det är svårt att peka ut enskilda av dem.

Inga kommentarer: