fredag 23 maj 2014

En vecka

Steg upp torsdag kvart över tre, taxi till flygplatsen, flyg Alicante-Åbo. J:s pappa körde oss hem till dotterns hem, linssoppa väntade på spisen. Bastukväll, pang i säng.

Fredag: lunch med svärsonens föräldrar och dotterns familj på konservatoriets café. Dottern har efter tre års studier avlagt musikerexamen där och en högre examen i klassisk sång. Svärsonens föräldrar och vi fick varsin födelsedagsros och dottern haffade i farten en pianist och sjöng Happy Birthday till vår och alla andra cafégästers glädje. J hämtade sonen med fru och yngsta dottter från Helsingfors flygplats och de inkvarterades hos svärsonens farbror. Logistikplanering inför lördagen och dottern lärde sig att knyta frackfluga med hjälp av Youtube.

Lördag: Begravningskläder på, festkläder i bagaget. Fin, känslosam och vacker begravning av svärmor. Varm och hjärtlig minnesstund. Hem till svärfar på en nervarvningsstund med en liten rackare. Klädbyte och avfärd till festlokalen (Florakören 70 år, instagram #flora70). Fin och hjärtlig kväll med mycket sång och många kära återseenden bland oss gamyler bland alla ungdomarna). Dottern dirigerade ett antal snapsvisor och uppträdde med ett eget nummer, modershjärtat höll på att spricka av stolthet). Särskilt glad över att son och svärdotter kunde delta.

Söndag: Familjekvartettens snabbövning inför J:s och min 60-års kaffedoria som anordnats av dotter och svärson med släktingar på kökssidan. Inleddes med en minikonsert av dottern och hennes pianist, därefter förplägnad och så uppträdde vår familjekvartett med ett par nummer som sitter i reptilhjärnan för vi har verkligen inte sjungit ihop på jättelänge. Andra mycket uppskattade musiknummer förekom. Kära vänner och släktingar deltog. Inget stort format, men härligt.

Måndag: Jag, dotter, dotterdotter, son med fru och minstingen tar tåget upp till Österbotten. Avhämtas och åker till systerns sommarställe. Träffar även min mamma och systerdotter. Mamma lycklig och inte så vimsig, uttrycker sin tacksamhet över samvaron. De cirka två-åriga kusinerna leker ystert i det vackra vädret, springer omkring, kastar stenar i vattnet, får en tur i roddbåten, leker med fjolårslöv. Sedan bastu för var och en. Härlig mat som min syster fixat. Åskväder, hårt regn och sedan helt magisk senkväll med spegelblank sjö i det nordiska sommarljuset.

Tisdag: Fint väder, lunch med alla fyra generationerna. Sonen får en gädda från bryggändan och rensandet iakttas med stor uppmärksamhet av den yngsta generationen. Måsarna får sitt. Gäddan röks tillsammans med ett par sikar. Underbart. Avfärd till tågstationen, "hem"-resa till Åbo.

Onsdag: Sonen & Co tar flygbussen till Helsingfors-Vanda. J fortsätter sköta byråkrati med sin far. Dottern och jag har en tur på stan med en del shopping och lunch i Saluhallen. J upptagen på kvällen med business, dotter och svärson har ett uppträdande på Åbo slott och jag agerar barnvakt. Det gick som en dröm, den lilla damen hade tydligen fått order om att uppföra sig och det gjorde hon minsann. Vi hade riktig kvalitetstid tillsammans.

Torsdag: Packa ihop, taxi till flygplatsen, flyg Åbo-Alicante. Hemma, trött, supertidigt i säng.

(Fredag: katterna levererades på morgonen och har efter visst springande omkring och snusande glidit in i sin vanliga tillvaro.)

Summa summarum: en fin vistelse med många inslag. Jag har dock gjort J medveten om att det inte behöver förekomma något socialt på en vecka eller så.

I dag har jag faktiskt haft energi att inte bara packa upp utan också inleda ordnande av garderober. Det hade jag inte trott. Familjesamvarons helande kraft.

Inga kommentarer: