måndag 25 november 2013

Väder och vind

"Fem månader sommar och så blir det vinter över en natt." Kommentar från en lokal dam på Pilates i torsdags.

Det är nog ganska sant, sådär allmänt taget. Det finns liksom ingen höst med en övergång när det blir smånigom kyligare och kyligare (ja nätterna kanske), men ena dagen svettas man i kortärmat och följande dag behövs nästan mössa på huvudet (nåjaa, plus 15 och kall vind, men det KÄNNS VINTERKALLT).

Väldigt ofta har vi ändå haft varmare dagar kring jultiden. Som konstaterat tidigare, vintertiden här kan vara nästan hursomhelst. Efter alla år här har jag tror jag gått genom hela den lokala skalan, från plus 26 en kväll i februari till minus ett en vinternatt.

Nu vill jag ju väldigt gärna, med barn och barnbarn på besök över julen, att det blir hyfsat väder. Det vore de så väl förtjänta av. Bara nu solen skiner och det inte blåser för mycket kall vind och inte regnar alltför många dagar.

Örngott, örngott. Dynvar på finlandssvenska. Jag har förlagt största delen och jag har ett svagt minne av en tanke om att jag placerat dem så att jag kanske inte hittar dem igen. SÅÅÅ stort bor vi ändå inte, om än lite flyttrörigt ännu. Men om de inte hittas så blir det att åka till någon affär.

Inga kommentarer: