torsdag 15 augusti 2013

Överväldigande

Mängden grejor som ännu måste sorteras och ordnas in.

All text som jag vill skriva om Finlandsvistelsen för jag vill ju ha det i skrift som jag kan läsa och komma ihåg senare. Det är ju inte hela mitt liv men en god bit av det och vardagar kommer och går och så finns det upplevelser som är speciella som man absolut inte ville vara utan.

Hettan därute. Nu har jag i själva verket inte varit ute på några dagar utan gottar mig i luftkonditionerade temperaturer, men det känns när man går nära fönstren mot gatan och det är lite som att stå lite nära en ugnslucka.

Nu har jag tänkt att för att få en dagbok på min resa så skriver jag lite varje dag, sådär ungefär, efter att ha avhandlat dagens ärenden.

Den 17 juli körde J mig till flygplatsen och jag åkte Alicante-Barcelona-Köpenhamn-Helsingfors. Det tog ju nästan hela dan. Väl framme i Hfors stod min bästa väninna genom skoltiden, studietiden och därefter, även om det numera kan gå långt mellan träffarna. Hon tog mig hem till henne, i deras nyinförskaffade stora hus med den ena finessen efter den andra. Detta var en onsdag, och innan vi åkte upp tillsammans till Karleby fredag morgon hann vi äta god finsk mat, bada bastu, sitta uppe alltför sent om kvällarna, gå ut på stan och snarvla en massa.

Fredag eftermiddag hann jag ännu besöka min mamma, lördag morgon ett hastigt varv via torget och träffa min kusin och så inleddes 40-års studentträffen med en utfärd till Tankar med laxsoppa på vägen. Så var det jubileumsmiddag på lördag kväll.

Den veckan var det rysligt kallt och hur jag än klädde mig i allt varmt och ylle och vindtätt jag hade försett mig med så blev det till slut en luftvägsinfektion som slutligen bröt ut på Houtskär. Det var inte mest synd om mig, om än att hosta är inte roligt, men vad som mest störde var att jag måste ha varit en pina för mitt sällskap. Hatahata hosta.

Det var hursomhelst en givande vistelse i sällskap med min mamma och min syster, omväxlande väder ute på stranden, även fina kvällar om än även dagar med regn och rusk, och den 24 juli tog jag tåget till Åbo där jag avhämtades av dotter och dotterdotter. Följande dag lunch med makens föräldrar, sedan bussen ut till Houtskär.

Tillägg:

Dagen när jag åkte från Karleby med tåget så hade jag lunch på hennes boende. Riktigt god mat. Jag hälsade på en mamma till en som var en bästis under skoltiden. Hon kom inte ihåg. Inte på mitt namn, inte på min pappa som när det begav sig var ledare för kyrkokören som hon sjöng med i. Men hon hade vänliga och öppna ögon, som om de hade kommit ihåg men ändå inte.

Obotligt vänliga ögon från en obotligt vänlig själ.

Så efter lunchen så dukade min mamma upp till kaffe med Finaste Kopparna som nästan aldrig tas fram. Så körde hon mig till tåget och vi vinkade av varandra. Jag hade en tung kappsäck och en handbagabeväska och jag fick hjälp på båda tågen (det var byte i Tammerfors).

Inga kommentarer: