fredag 24 maj 2013

Böcker och nostalgi

Jag håller på att packa upp och ordna böcker. Det är trångt i bokhyllan, trots tidigare bortsorteringar. Sparar av princip bara böcker jag kan tänka mig att läsa på nytt. En del av de bortsorterade har faktiskt varit ganska skräpigt skrivna. Man har fått i gåva eller lockats av bra marknadsföring. Bort.

Och vad gör man med tonvis av 70-talsvolymer av t.ex. finsk musikhistoria när man nuförtiden bara googlar fram vad man behöver veta? Tar emot att slänga dock. Biografier är en helt annan sak. Så har vi också sparat våra akademiska slutarbeten och jag har av nostalgi sparat Grundkurs i reglerteknik och kurskompendiet för teknisk termodynamik och beräkningar och så har jag (bara några mm i hyllan) Nomogram för rörströmsberäkningar och Mollier h,s-diagram: Properties of Water and Steam in SI units. Från 70-talet eller tidigare. Det var på räknestickans tid.

Har också kvar ett kompendium för grundkurs i ryska som jag aldrig slutförde. Och som minne av min makes studier av den engelska litteraturen finns ett antal klassiker som är väl värda läsning. Så länge de håller ihop. Det finns ett och annat skört och gulnat.

Särskilt böckerna från min och J:s barndom. De få som har fått hänga med. Jag har faktiskt gjort mig av med en stor del och sparat godisarna.

Och så har vi de alltid träffsäkra iakttagelserna av "Red Top" och Beverloo, gjorda och skrivna för minst mer än 50 år sedan men vissa saker i samhället och den mänskliga tillvaron ändras aldrig.

Att få fly in en välbalanserad boks värld, det är tillvarons lyx. Jag kan rysa av välbehag inför ett välskrivet och välträffande språk. Med välbalanserad menar jag att allt håller ihop, att man inte behöver rynka på pannan för ologiska utvecklingar och att det finns aningen av tankeföda att smälta. I lagom proportioner. Skulle säga att min absoluta favoritförfattare där är Håkan Nesser. Om än han i en del böcker svävar ut i filosofiska funderingar som jag än inte har lyckats smälta tillräckligt. Men man kan ju alltid försöka på nytt och hoppas att man har hakat på ett nytt varv.
Inga kommentarer: