söndag 28 april 2013

Matlagning

Jag har bland min lilla samling kokböcker en "Vår kokbok" som jag fått julen 1981 av min syster. En annan raritet är "Hushållslära för hem och skola" från 1966 och som fortfarande är inplastad med samma gröna plast som den fick då i tiden.

Den senare använder jag mera sällan, men nog för vissa grundrecept. Likaså har jag kvar anteckningar från hushållsundervisningstiden i skolan, gulnade och sköra blad med bl.a. ett pepparkaksrecept som fortfarande används, de gånger vi bakar pepparkakor till jul.

Och internet är inte alls någon dålig källa.

Jag är ingen sträng anhängare av recept, men de hjälper att ge bäringen så att säga. Vissa grundläggande element får råda och resten blir ofta  improvisation. Med olika resultat. Men man lär sig så länge man lever.

Jag går aldrig till affären med recept i handen och klara planer, utan skaffar vissa råvaror och så får stundens ingivelse bestämma vad det blir. Ibland hamnar råvarorna i frysen i väntan på bättre tider.

Jag är dålig på matplanering, Jag är dålig på att vara flitig och konsekvent. J är dålig på att meddela huruvida han kommer till lunch eller inte. Alla gånger går det inte heller, det dyker upp oväntade saker. Så det går på vad som råkar bli och på känsla.

Dit som vi ska flytta (no kiddin', vi har ännu inte flyttat) har vi större frys och det ger ju större improvisationsmöjligheter. Bara man åker för att handla först.

Sen, när jag blivit en bättre människa...

Men kinamat cirka en gång i veckan är inte så dåligt heller, mycket grönsaker och så.


Inga kommentarer: