lördag 23 mars 2013

Palmsöndag och Kuba

On några timmar är det palmsöndag. Det är inte så att jag särskilt deltar i traditionen eller så.

Det kommer ändå mig att tänka på en palmsöndag för femton år sedan. Det var på Kuba. Vi var där med en lokal (härifrån) kör som vi deltog i på den tiden och som hade fått en turne på denna karibiska ö. Just på palmsöndagen sjöng vår kör i en mässa i en kyrka någonstans i Cienfuegos. Tror jag. -- Vi kördes runt till många ställen och till slut minns jag inte så väl var allt hände, men låt oss säga att det var Cienfuegos.

Den lilla kyrkan var fullsatt.

Efter det, om jag minns rätt, blev vi körda runt längs bukten i Cienfuegos. En fin upplevelse, om än det nog inte var någon Finlandsfärja direkt. Jag tror att få av de deltagande på riktigt förstod vilken effort dessa organisatörer i pesovärlden* hade uppbringat för att ordna detta. Ordna en båt/litet faryg, ordna bränsle, ordna med tillstånd att det kunde hända. Där sitter bortskämda spanska ungdomar och föräldrar och tycker att det är självklart.

* Åtminstone på den tiden, och jag tror att ännu, finns en vitt skild värld mellan handeln i lokala valutan peso (mycket begränsade möjligheter) och det som man sköter om i dollar (lätt som en plätt). Våra värdar hade sina tillgångar i pesovärlden och ni kan bara fantisera om vad de hade gått igenom för att ordna allt för oss. De hade gått genom eld och vatten och utnyttjat alla sina kontakter och lite till och ja, jag vet inte vad.

Men kubanerna är vana med att "ordna saker".

Inga kommentarer: