torsdag 28 februari 2013

Dagarna går, någon nästan tom, annan fylld

Nyss var det måndagkväll och så blev det tisdagkväll och jag fixade drygt trettiotalet smörgåsar och dricka  som mellanmål för onsdagens av lokala finska Lions ordnade bussutfärd.

Först besök i Lorca som jordbävningsdrabbades allvarligen i maj 2011 och där Lions på nationell nivå med hjälp av klubbarna och andra kontakter aktivt har bidragit med aktioner och pengar till att återuppbygga ett dagcentrum för rehabilitering av svårt handikappade barn. Invigs 10 mars under högtidliga former med påföljande välgörenhetslunch i förmån för föräldraföreningen. Första nybygget efter jordbävningen.

Den blev totalt sett riktigt lyckad och givande dagsutfärd för deltagarna och en del välgörenhetspengar fick vi ihop också. Duktig busschaufför hade vi som klarade hårnålskurvorna uppe i bergstrakterna när vi besökte naturskyddsområdet Sierra Espuña, en helgonkyrka med Spaniens bäst bevarade väggmålningar mångamångahundra år gamla, en nyss renoverad orgel från 1700-talet (oj vad min pappa kantororganisten hade varit intresserad, oohh vilket manuellt bälgverk och pipor åt alla håll) och framför altaret enorma mängder dyra färska blommor som tydligen hämtas in hela tiden av besökare. Finfina moriska träsniderier i taket från vilket det hängde ett urfint kyrkskepp.

Sen ett fenomentalt ställe med tiotalskilometervid utsikt åt alla håll över bergstrakterna (ja det var på den vägen som de riktiga hårnålskurvorna kom in) med en enorm Kristusstaty högst uppe och flera golgatarelaterade statyer längs vägen. Lunch på en utsiktsrestaurang bortom flera hårnålskurvor. Fina vyer och urgod mat uppe i bergen, med en skönt värmande kamin i mitten av rummet.

Detta är trakter där det funnit befolkning av olika slag och kulturer under flera tusen år. Inte minst på grund av den rikliga förekomsten av varma källor. Det finns både allmänna inrättningar (t.ex. Archena, Fortuma) och i vissa byar eller små städer är det även är vanligt att ha egna varma källor och små bassänger inom husen.

Vädret var inte omöjligt om än inte perfekt heller, men inget i jämförelse med dagens väder med snöfall längre inne i landet och norr om Alicante med hagel, tornados i Benidorm. I morse hade vi faktiskt åskväder och under dagen regn. Rått och kyligt. Men faktiskt mycket skäligt i jämförelse.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, det kan vara riktigt skräpväder i trakterna omkring, men här klarar vi oss oftast med ett starkare regn. Och blåst. Och någon gång lite hagel. Men hagel sällan.

Och nu har jag katterna i mina fötter vi datorn och de busar med sladdarna och jag orkar inte uppfostra just nu.

Ja det blev ändå nackgrepp och NEJ.


Inga kommentarer: