tisdag 18 december 2012

Ja, jag bara måste säga mitt

Jag slits mellan att skriva om "hur det nog blir jul i år igen trots att vi är som vanligt sena med föreberedelserna" och det här debaclet i Sverige om "hur politiskt korrekt man måste bli och Kalle Ankas julafton är kränkande och vi är minsann så moderna så moderna och nu skriver vi minsann år 2012".

Det blir nog en utgjutelse om det senare ämnet. Den tanke som för det första slår mig är George Orwells bok "1984" där huvudpersonens arbete är att rätta till  böcker och tidningar efterhand som politiska vindar vänder riktning. Dvs. vägra historiska fakta och hur det var förr. Historien måste likriktas så att den passar nutiden.

Huuur många filmer från gamla dar har inte sina inslag som man inte skulle göra på samma sätt i dag? Om varje så kallad "klassiker" måste censureras till dagens politiskt korrekta smak, hur mycket klassiker smakar det då? Hur mysigt är det? Hur ofta måste då de här filmerna fixas för  att passa in i den mall som känns rätt för tittaren under kvartal X år Y? Om sådant inte är censur, så vad är censur då?

Och den här Kalle Ankas julafton är ingen nidfilm. Tror någon på riktigt att det suttit filmskapare och funderat på hur de på bästa sätt kan kränka negrer eller judar eller dockor? Det tror inte jag. Jag tror att de ville göra underhållning, och det gjorde de. Och jag tror att alla av oss på rak hand kommer på ganska många aktuella filmer och program där vissa grupper i samhället får sig slängar av sleven som är ganska så härskna och det med största flit och avsikt att "provocera" -- fint ord nuförtiden, ganska så godkänt och apploderat.

Tror någon på riktigt att de barn och vuxna till vars jultraditioner denna julaftonens Kalle Anka hör tar alla sina värderingar från just denna filmsnutt som man  ser på en gång per år? En filmsnutt som inte har någon politisk agenda. -- Som om nutiden inte existerade och som att barn och vuxna inte lever i den och tar sina riktiga intryck därifrån?

Och begreppet "nutid" mister sin betydelse om det inte fanns en "dåtid". Och den var som den var. Och vi kan ha både glädje och sorg av den, men månne inte Kalle Anka är mest glädje och välmening ändå.

Uppdatering: Och nu blir jag väl lynchad för att jag har har skrivit negrer och judar. Tänk vilken liberal och fri värld vi lever i. Not.

Uppdatering 2:  Det är dock fritt fram att var som helst och när som helst skriva klimakteriekärring, jävla gammal kärring, luktande kärringmedelålders vit inpyrd maktutövande mansjävel, femininisthatare och [lång fortsatt lista] och inget skri lyfts om det. -- Så vem är först ut att våga skriva luktande gammal klimakterienegerkärring. Smaka på det.

3 kommentarer:

Åland sa...

Understöder dina utgjutelser.

farmor anka sa...

Tack Kräma

farmor anka sa...

Ja som sagt, det var inte Kräma denna gång utan Åland. Tack för kommentaren,