söndag 23 december 2012

Iakttagelser dan före dan

Dottern med familj kom i förrgår och jag anlände senare på fredag kväll med tåg från Madrid och därom kunde man ju skriva men inte nu. Konstatera bara att jag var sliten, inget negativt men ansträngande för mig ändå. Men allt väl.

Dotterns familj hade haft en tuff resa med kräksjuka längs vägen, men allt håller på att jämna ut sig. Vi ser ut att få en fridefull jul.

Vi har julmaten ungefär under kontroll, granen är klädd och det finns en massa obestämda högar av ovidkommande saker att trycka in i någon garderob eller något. Men vi får improvisera.

Solen skiner på dagarna och det gläder mig oerhört att dotterdottern två dagar i rad har fått leka ute i två olika parker, kliva och klättra och åka rutschbana och se på hönsen, gässen och påfåglarna som går runtomkring. Vara insmord i solkräm och ha solhatt på huvudet. I går satt vi en lång stund ute i eftermiddagssolen och hon klev upp och ner på stolarna, nekades ett antal gånger att kliva upp på bordet. Behövdes inga D-vitamindroppar den dagen.

Det är, på samma sätt som med finska sommarens väder, inte självklart om än inte alls ovanligt att det är superväder denna tid på året. Men det är det nu, och det är som en önskedröm.

Vår julmat: gravlax, kokt potatis, langostinos, finsk rödbetssallad, svampsallad, iberiska charkisar, julig fläskfilé (ingen skinka), ugnsbakade rotsaker, praliner till efterrätt. Med favoritbrandy.

Pepparkaksdeg fixad men själva baket tar vi som en programpunkt senare.

Risgrynsgröt till lunch på julafton.

Morotslåda tar vi också senare någon dag, för att riktigt njuta av den och inte låta den drunka bland allt annat som blir för mycket.

Dagens middag blir köttfärssås med pasta. Vi ska hålla kontakt med min bror och så ska jag ringa min mamma.

nu ska vi skrapa ihop det hela
Inga kommentarer: