onsdag 28 november 2012

När man är styrd och inget kan göra

Det finns en av mig särskilt hatad maffia bland många i mjukvaruvärlden.

Att t.ex. Microsoft ger ut en ny version av sitt operativsystem anpassat för surfplattor kan jag på något sätt förstå, för dithän bär det väl. Om än alla ändringar nog kanske inte var nödvändiga.

Att datorstödda översättningsprogram som är helt fungerande byts ut till något som ger "fördelar" som är tvivelaktiga samtidigt som väldigt behändiga, många gånger nödvändiga och tidsbesparande funktioner tas bort är ett förakt utan like av en yrkesgrupp som nuförtiden är helt beroende av att arbeta med dessa program.

En hänsynslös hjärntvätt av marknaden utan dess like. Först ger man ut en "fantastisk" nyhet (som kommer av att ett ledande företag har köpt upp ett annat och de behöver "samordna" sina avvikande tekniker -- big fail) som har vissa uppenbara brister och ett par år senare får vi det gyllene tillfället att uppgradera (för flera hundra euro) till en nyare version som i form av fantastisk nyhet innehåller många av de uppenbara fördelarna som fanns i deras produkter från år 2007 och tidigare, och förstås är dessa två versioner inte förenliga sinsemellan. Jaja, det kan finnas någon fantastisk finess som inte fanns förr men dess fördelar har jag ännu inte hittat.

Men här sitter jag maktlös, för jag har inget annat val om jag vill hänga med och fortsätta få uppdrag och inkomster som så väl behövs.

Maktposition, dominerande ställning på marknaden -- enligt vad jag har förstått är det förbjudet enligt EU:s konkurrenslagstiftning.

But money talks.

Och jag kan bli ganska arg, men jag har inget val.

Inga kommentarer: