torsdag 18 oktober 2012

Färdigstädat för i dag och några iakttagelser

I går när jag stod i kassan efter mitt handlande hade jag framför mig ett äldre par, säkert 70+, mannen med sin kroknäsa och sin vithårade uppenbarelse utstrålade en värdighet och självsäkerhet, utan att vara övermodig på något sätt. Fritidsklädda båda två, hon hade lite svårt att gå, håret var grånat.

De pratade franska. Hon måste ha varit hemmafru hela sitt liv, han högst sannolikt en mycket framgångsrik affärsman. De kom bra överens på samma nivå, hon verkade inte kuvad på något sätt, må det framhävas.

De packade ihop, han betalade med kort och hur det råkade sig så hade jag parkerat min bil mitt emot deras. Öhhh, vilken bil. En stooor svart sak och när de satt sig i bilen så började den härja och ha sig och omvandlades antagligen på en knapptryckning och på en stund till en öppen sådan. Det luktade pengar långa vägar.

Jag vet inte riktigt varför jag skriver om det, men det är något man inte stöter på alla dagar här. Och den här mannens värdighet och hållning, det behövs ju inte egentligen pengar för det, men han var förvisso bekväm i sin tillvaro och sin värld, och det liksom syntes på honom att han också respekterade sin omvärld. Han såg ut att ha växt upp i något slott men inte alls obekväm att handla bland plebsen på Carrefour.

*************

Iakttagelse nummer två för i dag. Ja det ryms ju många inom en dag, men man kan inte skriva om alla. Från vår balkong i alla fall.

Vad jag antar är gamla fru Andreu (som jag tror är gift med gamla herr Andreu, han som har styrt upp serviceverkstad, bilbutik, biltillbehörsbutik och annat här i kvarteren), gick för en stund sen längs vår gata till sin antagligen livslånga väninna och knackade på. Det är inte längre väder om kvällarna att sitta ute på gatan så att jag antar att de tar sig en pratstund hos varandra före middagslagandet.

Denna stund mellan den eventuella siestan efter att ha ätit lunch och vilat, som kommer någon gång efter klockan 16 och det finns ett utrymme att fylla fram till att middagen förbereds från och med 20-21-tiden.

Hon går inte så bra längre, man kunde nästan tro att hon är full men det är hon förvisso inte. Problem med fötterna, problem med balansen, sådant som drabbar äldre personer.

Men denna gemenskap. Det måste ju vara väldigt hälsosamt.
Inga kommentarer: