onsdag 5 september 2012

Med all respekt för miljövård och jag undrar

Jag kokar en kökstrasa. För femtielfte gången. Det går åt tre eller fyra kastruller vatten per gång. Koka skölja och koka tills vattnet är klart och därmed är trasan fri från bakterier och lukt.

Jaha. Är det miljötänk eller ids man inte köpa en ny i butiken? Så dyra är de väl inte, och jag har inte heller någonsin jämförelsevis räknat ihop kostnaden för vatten och el för alla dessa traskok.

Om vi räknar bort priset för en ny trasa och ser det som ett helhetsmiljötänk, så då undrar jag alltid om miljöpåfrestningen för att tillverka en trasa är större eller mindre än miljöpåfrestningen för den el och det vatten jag använder för att kunna återanvända trasan. Särskilt vatten då, i våra torra trakter och utifrån att trasan kanske tillverkas med en miljöpåfrestning som kanske är lokalt sett mindre (eller större, vad vet jag). Och var vår el kommer från har jag ingen aning om.

Ja alltså det här bli man ju inte klok på hur man än funderar. Men jag ser det som ett exempel på hur man kan vrida sig ut och in och alla vägar och ändå aldrig vara säker på vad som är rätt för miljön på någon helhetsnivå.

Och då är jag inte ens något miljöfreak, men jag kan störas av bristen på helhetstänk i all den miljöpropagande vi får ta del av och vad vi förutsätts göra.

Jaja, och jag har säkert skrivit om det här förr. -- Och vågar man prutta eller. Kanske, med tanke att kossorna ändå släpper ut så mycket metan så att det kanske inte märks i helheten.

Men är då alltså mjölkdrickarna miljöfiender eller?  All industri som bygger på mjölk?

Nähä hörni, klok på detta blir man inte och funderingarna tar aldrig slut.


Inga kommentarer: