fredag 7 september 2012

Kulturskillnader

Så här inför lunchfixandet så går jag in på några nättidningar för att avrunda förmiddagens arbetspass (ja här pågår förmiddag fram till cirka 14-tiden) och jag slås en gång igen av vissa bilder på det "ovårdade" utseendet hos vissa kvinnliga politiker.

Jaja, skrik och protester. Naturligt är vackert, och hurtigt är fint. Bäst i Norden är man genom att posera rentvättad i ansiktet hurtigt klädd med hjälm på huvudet invid en cykel. Jajjamensann, här cyklas det och jag är såsåså del av folket.

Det är dock inte så överallt. T.ex. i Ryssland och andra öststater räknas utseendet som en del av kompetensen. Och det kan jag förstå. Har man energi och omsorgsfullhet att sköta sitt utseende till att passa normerna så är man också fingertoppskänslan för att sköta sitt uppdrag. Hörni, det ligger något i detta. Det är inte bara ytlighet, det är insikt.

Samma gäller här i Spanien (Sydeuropa). Aldrig att en kvinnlig politiker skulle uppträda med onoppade och buskiga ögonbryn, utan lämpligt smink, kompetent gjord frisyr och en snygg outfit. Normer gäller också förstås för manliga offentliga personer.

Att en sydeuropeisk manlig politiker poserar med barnsits i bilen är helt otänkbart. I den ställningen har man både hemmafru och hemhjälp(ar).

Tycka vad man tycka vill, men så är det. Och om den här nordiska ansiktstvättade och foträta och bitvis ganska oestetiska stilen som ska simulera självständighet har jag vissa åsikter om. Självständigheten och integriteten ska komma fram i det man säger och gör och att vilja vara fin och fåfäng är inget brott och inget hinder för kompetensen.

Jaja, och nu skrik och protester om "äkta integritet".

Och ja, det är kulturskillnader, det är det ju. Men skulle det kosta så mycket att anpassa sig, åtminstone för trovärdighetens skull i internationella sammanhang.

Och i  stora världen är inte Norden någon världsmakt. Man behöver inte åka långt för att konstatera att Norge, Finland, Sverige blandas ihop och åker man lite längre så är det inte alla som vet ens var Europa ligger.

Inga kommentarer: