söndag 26 augusti 2012

Houtskär del 2En dag åkte vi ut med dottern till den s.k. Ryssudden ("Ryssoddin") i Mossala. Ja alltså ryssar har köpt upp stället, det är ett färjställe, camping, restaurang, en fin led till ett fint utkikstorn, och annat. En satsning må man säga, och väl genomförd. Tycka vad man tycka vill. Det var en fin utfärd och vi åt god mat i restaurangen. Det var visst en eller två färjor på vägen. Före det passerade vi Houtskärs längsta raka sträcka. Som icke-öboende kommer man ju inte att tänka på sånt. Att en raksträcka kan vara något, särskilt för nykörkortsungdomar att gasa på.


Efter middagen på fasta Houtskär hade vi överenskommet besök på ladugårdens vind i Näsby, som hyrs av en tysk och sedan länge halvårsboende som har köpt upp skärgårdsbåtar och har en mäktig samling som de flesta går förbi för det finns ingen stor reklam. En riktig kulturarvsfilantrop i det tysta.Han har också införskaffat en gammal mangel. På väggarna finns konst som han har producerat genom en speciell avbildningsmetod, allt lokala växter på Houtskär. Vi köpte två av hans verk. 


Lördagmorgon med fullständigt stilla vatten. Lovade inte gott för happening i gästhamnen Skagen med sensommarsegling med allmogebåtar.


Det blåste dock upp lite lagom och seglingen kunde genomföras.


Och medan allt pågick strandade en värsting till gummibåt. Det var ett ungt par, de såg ut som skinnknuttar och platsade inte riktigt och han såg ganska utländsk och rik ut.


Efter lördagens seglingar där svärsonens farbror fick tredje plats med sin allmogebåt med bomullssegel åkte vi ut till holmen och det bastades och vi åt kyckling sambal oelek med en massa grädde och quinoa och avjnöt alla sorters efterrätter och så mystes det i glada släktens lag med att titta på OS-spjutkastning och för det kräves ett par välladdade bärbara datorer och bärbart internet och det var hur mysigt som helt och femårsbröllopsparet myste särskilt.

Vi sov över till söndagmorgon (inte lika kallt som föregående torsdag) och så ställde vi oss för överfärd till fasta ön och avskedsstädning och se till att vi har allt med oss.

Inga kommentarer: