fredag 22 juni 2012

Midsommaraftnar

Här är det en vanlig fredag. I går önskade någon här och där "lycklig sommar" i anledning av sommarens början den 21 juni.

Jag funderar tillbaka på midsomrar jag upplevt i Finland, där detta firande är mycket mera laddat än här.

Mina föräldrar gifte sig på en midsommarafton 1953. Det var en tisdag. Året därpå infördes midsommarafton i samband med ett veckoslut. Innan det var midsommarfirandet begränsat till en eftermiddag (midsommarafton var halv arbetsdag) och därpåföljande ledig midsommardag. Sen på jobb igen.

När jag växte upp var midsomrarna bundna till min pappas kantorsarbete, det var konfirmationer, bröllop och annat. Så vi åkte sällan iväg till stugan. Min mamma gjorde som tradition friterade sockerkringlor och så köptes det en hel back lemonad.

En midsommar i tonåren hade jag och min väninna obestämda planer om "att bli i stan", absolut inte åka med föräldrarna till någon stuga. Stan var fullständigt folktom och helt renons på ungdomar och annat folk och någon som helst aktivitet så vi tog våra cyklar och åkte till väninnans föräldrars sommarstuga i midsommarkvällen. Knappt 10 km. Där sov vi sen skavfötters på en smal brits i den lilla stugan.

En annan gång många många år senare åkte vi som en liten familj med vår drygt ettåriga dotter från Kyrkslätt till ett obekant ställe någonstans runt eller utanför Ekenäs inbjudna av en bekant. Jag gnällde hela vägen över ett sådant arrangemang. När vi kom fram började värdfolket damma av stolar och ställa sin stuga i skick, det var deras första besök den sommaren. Min gnällkänsla förbättrades inte. Vårt logi var en fuktig husvagn på tomten och där styrde vi upp dotterns resesäng och där sov hon hela kvällen och natten utan ett enda litet babylarm. Och vi vuxna hade en riktigt trevlig kväll och följande dag och jag tog tillbaka allt mitt gnällande.

En annan midsommar i Kyrkslätt firade vi med gårdsgrannarna och det var så kallt ute att jag använde min vinterkappa. Men trevligt var det.

Sen har jag inga minnen kring övriga midsomrar. Helt enkelt inte. De måste ha passerat mer eller mindre obemärkt förbi.

Och här, som sagt. Kanske vi minns att det är midsommarafton, kanske inte.
Inga kommentarer: