lördag 19 maj 2012

Torsdag den 17 maj 2012

Upp och hoppa, morgonmål och buss till Santiago de Compostela.

Se katedralen (ordet "pampigt" räcker inte). Fullt av pilgrimsvandrare och annat folk. Särskilt som den 17 maj är helgdag i Galicien, "den galiciska litteraturens dag").

Gå in till historiska stadsdelen, kolla lite i de rikligt förekommande souvenirbutikerna, köpa ingenting. Se gamla och historiska byggnader och gränder.

Hamna in i många gatuspektakel pga. festligheterna. Sång, musik och dans. Vandrande högläsningsuppföranden med galisiska poeters texter animerade med en grupp iklädda historiska kläder och musikackompanjemang.

Vid en plats läste medlemmarna i gruppen turvis upp delar av olika poeters verk och delade ut textremsan till den publik som var närmast. Vi fick inalles fyra remsor.

Just vid den platsen, som ett litet torg, längst bak, fanns en "Bar Orense". Där gick vi in och det var till vår förvåning och lycka en samlingspunkt för lokala invånare. Vi beställde först var sin brandy och konstaterade sedan att det fanns något som alla beställde. En vätska som togs ur svarta tunnor i porslinskannor och sedan hälldes i låga skålar och serverades med en bit bröd med chorizo på.

Vi dividerade en stund om vad det kan vara och så slog vi till och beställde en av "det där" och det visade sig vara cider.

Det var den tiden på dagen att lokalen snabbt fylldes upp av flera "infödingar" (ja, vi undrade, var är turisterna, hittar de inte längre än 20 meter från huvudstråket?).

Så gick vi ned mott bussens parkeringsplats med en äntlig Fernetpaus på vägen (det var svårt att hitta ett ställe som serverade Fernet Branca). Kom iväg ganska i tid med bussen och jag pustade ut och tänkte att nu hinner jag i alla fall till ett möte jag var kallad till på vårt hotell.

Det blev inte som tänkt och mötet tog hela kvällen och störde allvarligt min hypertografi. Fortsättning följer, när jag hinner.

Inga kommentarer: