söndag 25 mars 2012

Saftiga detaljer

I dag förmiddag gick jag ut på en ganska lång promenad. I solen var jag överklädd och på någon blåsig och skuggig gata var jag underklädd. Så är det denna tiden på året.

På vägen tillbaka köpte jag tidningar och tidskrifter. Dem läste jag i markisens skugga ute på balkongen medan jag åt resterna av gårdagens grönsakssoppa.

I en av tidskrifterna fanns en artikel av änkan till Camillo José Cela, som var nobelpristagare i litteratur och från vars död det nu har gått tio år.

Hon var den sista i raden av många damer som denna Don Camillo hade haft amorösa äventyr med. Det finns efterkommor lite här och där. Denna sista dam blev dock något mer bestående, en person som han faktiskt älskade och inte bara känslolöst såg som ett objekt. (Han hade varit gift tidigare, jag vet inte hur många gånger, i "liberala äktenskap".) De hade en åldersskillnad på 42 år.

Han hade fasta älskarinnor i de städer han besökte ofta. En del av dem var gifta och barnen som föddes fick den äkta mannens efternamn och föddes upp i den familjen.

Det här är ingenting jätteoerhört skandalöst när man talar om ett tidigare Spanien. Och kanske ännu, vem vet.

Det var också, särskilt förr, vanligt att unga män, introducerades av äldre manliga släktingar till en bordell för att "lära sig". Det var inte heller alls ovanligt att äldre damer i släkten, mostrar eller fastrar, särskilt sådana med en betydligt äldre och inte så nyttig man, tog sig an att "lära upp" en ung släkting.

Flickorna var dock väl vaktade, förvisso.

Inga kommentarer: