tisdag 6 mars 2012

Ägg

När vi för drygt tjugo år sedan kom till trakten, bodde i ett villasamhälle strax utanför en liten stad och så gjorde vi en hel del av våra vardagsinköp i denna lilla stad. Som på den tiden var som en liten by och ingen kunde prata annat än spanska. Annat är det nu.

Men på den tiden fanns det i huvudsak två matbutiker. De låg längs samma gata. Den ena var om jag minns rätt lite slarvigare och den andra hade lite ambitioner för den hette Euro-någonting. Det var ett äkta par där mannen skötte butiken och varorna och frun stod bakom köttdisken och en dotter satt i kassan och drömde om att flytta till Frankrike. Det var kanske så att hennes pojkvän kom därifrån.

När man köpte ägg i de här butikerna så plockades de in i en vanlig liten plastpåse. Inga kartonger här inte. Då fick man vara lite försiktig med hanteringen.

Jag kom att tänka på det här när J nyligen kom hem efter att ha gått via köttbutiken och skaffat ett kycklingbröst, som putsades fritt från skinn och ben, och så köpte han ett halvt dussin ägg, som förpackades i en liten förpackningsbricka med plast på. Ett litet mellanting mellan plastpåse och äggkartong.

Och nu puttrar kyckligbröstet i ugnen med sambal oelek, soja, creme fraiche och grädde. Plus (dagens plötsliga infall) tre sorters skuren paprika och hackad lök ur frysen.

Ja på tal om ägg alltså.

Inga kommentarer: