lördag 14 januari 2012

Lite dunder om miljötänk

I dag köpte jag en ny citruspress. Den gamla fungerar i och för sig fortfarande men börjar vara sliten jag kan bli trött på att en plastdel på en dyr och till andra delar välfungerande produkt gick sönder nästan strax och man måste ta till Blue Tack för att hålla den på plats. Och vi använder den ofta och jag tänkte att den är en betydande del av vår vardag och ska inte vara till irritation. Lyxtänk, medges.

Vi har även vårt inte alls billiga och så högt ansedda kylskåp, vars handtag vi har bytt ut en gång för dyra pengar och som sedan nästan omedelbart gick sönder igen i tusen plastbitar. Så nu öppnar vi utan handtag, med fingergrepp. Ja och så började kylskåpet/frysen fungera konstigt här nyligen och vi måste byta ut elektroniken för en gång igen dyra pengar.

Vår torktumlare står just nu helt oanvänd efter att vi låtit reparera den en gång och så gick något strax sönder igen och jag har gett upp för solen skiner ganska ofta därute. Tvättmaskinen fungerar i sig men det är något med elektroniken som gör att man måste ha tålamod för att få igång den och jag bara väntar på att något pajar helt. Vi talar om cirka fem år använda apparater.

Min mamma hade i tiden en tvättmaskin som höll i 20 år. Och jo, jag har hört talas om att hushållsapparater är gjorda för att hålla högst fem år för att hålla fart på försäljningen.

Och så har vi de här initiativen om att byta ut allt möjligt till energieffektivare.

Ja och nu känner jag på mig att jag skrivit om det här förr, men det tål upprepas. Var är det globala miljötänket? Har någon gjort en global energibalans? Hur mycket utsläpp av det ena och det andra kommer av att tillverka och sälja subventionerat t.ex. en ny miljövänlig bil jämfört med att en äldre bil körs till slut och först sen köps en ny bil?

För att inte tala om hållbarare hushållsmaskiner då.

Hållbar utveckling, ångest över koldioxidavtryck och ångest över miljötänk kan vi bara glömma på individnivå så länge som starkare krafter håller sitt grepp över hur världen fungerar.

Trots det så försöker jag återvinna vad jag kan, men jag inser tyvärr att det är som en myras piss i havet.

2 kommentarer:

heffamamman sa...

Mina föräldrar har ett kylskåp som är minst 35 år gammalt. Av märket UPO och kylskåpet fungerar ännu helt bra. Det står i deras grovkök i källaren som extra kylskåp. Temperaturen är kanske inte riktigt lika kall som i nya kylskåp, men något spår måste väl så många års användning lämna efter sig.

Dagens vitvaror är många gånger högst tvivelaktigt tillverkade då de börjar krångla så snabbt. På vår torktumlare gick den lilla platspinne, som ska hålla luckan stängd, av för kanske 1,5 år sedan. Så vi har varit utan torktumlare sen dess. Visst är det mera jobba att hänga alla lakan, vitskjortor och handdukar på tork, men det går när man är van. Vi planerar att köpa en ny torktumlare först när vår tvättmaskin också går sönder. Den som fanns i huset när vi köpte det har redan gått hädan, så nu använder vi den tvättmaskin som vi köpte 1998 då vi bodde i Esbo. En Siemens som bara tvättar och tvättar utan att verka få nåt fel. Alla vitvaror i vårt kök är också av märket Siemens och det är bara diskmaskinen som vi har bytt ut där (huset är byggt 1998). Så det är ett märke som vi nog också kommer att satsa på i framtiden.

Trist att så många maskiner krånglar hos er. Och visst är det allt annat än miljövänligt att tillverka elektronik med så kort livslängd. Samma med bilar, där det numera inte går att fixa just nåt alls själv, utan att bilen alltid måste till verkstaden pga alla tekniska detaljer som de bygger in i bilarna. Inte för att det nu finns nån i vårt hus som kan skruva bilar. ;-)

Njut av er färskpressade juice! För det är ju så gott.

Kräma sa...

Jo, nutidins maskiner är ett holistyg. Ibland tror man de e någgå ramt me dom.

Och vi hynar jämt o samt åt kuddorna att sluta prutta , men inga lyder dom för de.