torsdag 10 november 2011

Turkietrester del 1 och hatahata Blogger

Jag skrev ett elaborerat inlägg med alla sorters foton och det gick inte att spara eller få tillbaka men jag ger inte upp. Nytt försök. Varför lär jag mig aldrig att varevigaste gång kopiera inlägget innan jag trycker på publiceringsknappen?

OK. Det fanns bl.a. en bild av det klosterliknande mausoléet där de virvlande dervischerna utbildades (det finns andra dervischer på andra håll, med andra inriktningar, men de här virvlar runt som en symbol för  universums cirkelrörelser och det tar flera år att lära sig virvla utan att bli yr. Det är/var en rörelse liknande Franciskanerorden med minsta möjliga materiella krav osv. lära sig att överskrida kroppliga begränsningar osv.)

(Och nu hoppas jag verkligen att efter alla dessa pånyttskrivningar att publiceringen lyckas.)
I bilderna ovan visas hur ceremonin inleds med händerna i kors framför bröstet och sen vänder de sitt filthattprydda huvud till höger och dansar runt runt i cirkel med i princip ena handen mot himlen och den andra mot jorden för någon himmeljordisk koppling men de fakto tycker jag att deras båda händer pekar uppåt, Skitsamma. En iakttagelse av ett fenomen.

PS. V i gick ner längs trappor och föreställningen var inne i en grotta. Ackompanjerad av mystisk orientalisk musik och jag visste inte riktigt om jag skulle känna mig högtidlig eller lite von oben-inställd.

Inga kommentarer: