måndag 7 november 2011

Har upplevt

många intressanta saker. Utöver Valdemosa (byn med klostret där Chopin bodde), slingrande bergsvägar med byar och små städer där husen klänger sig fast nästan helt vertikalt och där kändisar och konstnärer bor anonymt.

Gammal och stor adelsherrgård inne på ön, inredd med tidsenliga detaljer enligt adelskapets leverne på mitten-slutet av 1800-talet, kanske tidigt 1900-tal. (Det var där som jag fick mitt lilla åsnebett på väg ut mot bussen.) I hagen fanns också små gråsvarta grisar som bökade i gyttjan.

Droppstensgrotta, stor och vidunderlig, innehåller Europas största underjordiska sjö, vid vars kant vi fick lyssna på klassisk musik som framfördes i ljusprydda båtar som gled fram i mörkret. Fin ljussättning i den dramatiska omgivningen.

Ett imponerande interaktivt spektakel i La Palmas konserthall med en dans- och rytmgrupp. Interaktivt på det sättet att en del i publiken fick/tvingades delta och detta införlivades senare som del av föreställningen. Ganska okej.

Efter föreställningen gick vi tillsammans med lokalboende till något som skulle vara ett speciellt ställe och vi gick och gick och inte bara jag blev ganska missmodig och trött och menade att "det krävs ganska mycket för att det ska vara värt". Särskilt som rätt tidig väckning väntade nästa morgon.

Det var värt med råge, till och med den offrade delen av följande natts sömn.

En diskret träport till en stenbyggnad. Som man aldrig skulle hitta utan inside information. Ett litet gammalt palats visade det sig vara, drivs som bar-museum. Själva baren var vad som måste ha varit en stor ingångshall, högt i tak, öppen spis, frukter anordnade i meterhöga formationer, stora levande ljus överallt i kandelabrar, enorma blomsteruppsättningar med färska snittblommor överallt. Nejlikor, astrar. Måste ha varit hundratals stjälkar.

Man kan förstå att drinkarna var ganska dyra, om än även exklusivt och diskret serverade och inte utan en liten twist av humor. Klassisk musik i bakgrunden. Fotografering förbjuden.

På gatuplanet bakom bardisken en prunkande innerträdgård. I övre våningen ett antal dåtidsenligt inredda palatsrum plus ett dåtida kök, fullständigt inrett med skinande kopparkärl och färska grönsaker ordnade i  fina arrangemang längs arbetsytorna. Som om någon när som helst skulle komma in för att börja fixa mat för herrskapet.

Inga kommentarer: