söndag 23 oktober 2011

Kappadokien söndag 23 oktober, en liten del

Sitter i hotellets lobby efter ännu en innehållrik dag. Så fullmatad med kultur, historia och intryck att jag blir matt av blotta tanken om allt jag vill skriva om.

Det får komma i portioner lite senare.

Jag är också halvt medvetslös av tanken att vi i dag köpte åtta meter handknutna äkta mattor i ylle till vår långa gång och två gånger tre meter till vardagsrummet. Där har ju katten något att vässa klorna och spytta på. Ut åker tio meter Ikeamatta och en bambumatta som förpassas till kontoret. Det finns rutiga och randiga skäl för detta och vi var varken onyktra eller på annat sätt drogade. Billigt var det ju inte, men köpta skattefritt på fabrik osv. osv. Hemtransport till vår dörr ingår. Vi fick skriva vår namnteckning på baksidan av varje matta så vi ser att vi får de mattor vi valde ut.

Det var annars också ett spännande besök. Vi fick se hur flinka fingrar och skarpa ögon sitter med invecklade mönster framför sig och tar fram trådar i rätt färg och gör dubbelknutar kring utsträckta bomullstrådar, skär av, tätar väven med en specialkam, kollar baksidan med spegel och gör slutklippning med specialsax. Långsamt går det, en matta kan ta upp till åtta månader att få klar.

De här flickorna och damerna som knyter mattor i denna konservativa region i inlandet, och flera andra, särskilt i östra Turkiet (minimal utbildning, vänta på att bli gift) omfattas av ett statstött program där de lär sig knyta mattor för att ens ha någon möjlighet till inkomster. Inga stora pengar, men mödan värt i regioner där det inte är lika dyrt att leva som t.ex. i Istanbul eller andra större städer. Det handlar inte om vad man får i lön, utan vad man får för pengarna där man bor.

Sen såg vi hur man tar fram silkestrådar ur kokonger och spinner silkesgarn för mattor. Varje kokong innehåller cirka en kilometer tråd som först kombineras till 25 av dem och sedan 300 sådana ihop. För att hitta " början" på kokongernas tråd hålls de i hett vatten och så vispar man runt med en kvast där ändorna fastnar och så kan de plockas fram. Så fäster man ändorna i maskinen som spinner trådarna samman.

Ja det var bara en liten del av vad jag har upplevt i dag.

Inga kommentarer: