måndag 8 augusti 2011

Jamen lite om resan ändå

När vi hade kört upp från Sena de Luna till Gijón där en nära bekant bjöd på lunch på ett fint lokalt ställe (det var Asturias-feeling för hela slanten) och det diskuterades Saker med denna ytterst intelligenta och vänliga man. En charmant  servitör som bröt på franska serverade ypperlig mat och vi bröt sedan upp i god tid för att hinna till vår bokade tid vid den geologiska världens Sixtinska kapell, La Cueva el Soplao. Mer om det, måste styra upp bilder först.

På vägen från denna grotta som ligger högt upp i bergen och från vilket ställe det hade varit fenomenal utsikt om det inte hade regnat, åkte vi vidare längs slingrande vägar mot Durango, platsen för vårt nästa hotell.

Längs en del av vägen svävade en stark doft av eukalyptus i luften. Det förklarades av en avverkningsplats för eukalyptusträd vid följande kurva. Regnet förstärkte doftförnimmelsen.

Efter vad jag har hört, och det stämmer eller så stämmer det inte, har eukalyptus som ett snabbväxande trädslag importerats till Spanien för att kompensera för skogsskövlingen som föranleddes av den spanska armadans omättliga behov av virke för skepp. Denna snabbväxande sort har dock på ett oönskat sätt övertagit skogarna eftersom tall och gran inte kan tävla om ljuset.

Dock så såg vi barrträd, så utdöda är de alltså inte. Så såg vi också björk och grodblad och andra nordiska yttringar.

Inga kommentarer: