söndag 7 augusti 2011

Förra söndagen, La Coruña till Sena de la Luna

För en vecka sedan, den 31 juli, åkte vi tolvtiden i väg från hotellet i La Coruña.

Dit vi hade anlänt fredag eftermiddag och J hade varit på möten medan jag mest skrotade på hotellrummet. Den helgen finns det inte så mycket att orda om. Hade jag haft ork på lördag hade jag kanske tagit mig in till stan, men ork hade jag inte. Vi hade också funderat på att göra en hastig visit till Santiago de Compostela på lördag eftermiddag, men den gemensamma lunchen med närvarande sällskap drog ut på tiden och vi ville inte bryta upp.

Så efter ett kort möte på hotellet söndag förmiddag åkte vi äntligen i väg österut. Irrade oss in i någon onödig liten ort, vandrade lite omkring, åkte vidare och åt  lunch med ypperligt tillagade minibläckfiskar (chipirrónes) vid någon strandpromenad och så var det ganska mycket körande, först längs kusten (där vi försökte bonga Spaniens nordligaste punkt men missade med några kilometer) och från och med Oviedo  rakt söderut inåt landet i riktning León.

Målet var en liten ort som heter Sena de Luna uppe i bergen där vi hade bokat ett par nätter på ett ruralt hotell. Vyerna längs vägen var spektakulära, tunnlarna långa och viadukterna imponerande. Vi talar höga berg och djupa dalar här. Grönt, massor av grönt.

Ordningen på fotona såväl som inläggen om resan är hur det råkar, men det är ju en ordning det också.

Nedan en bild från vår första kvällspromenad i väntan på middagen, som serverades 21:30. Det var inte för kallt och luften var underbar och ren. På den lilla plazan i byn samlades några personer innan de gick hem till sitt.

Inget säskilt med den här bilden, men så här såg byggnaderna ut längs gatan med bergen i bakgrunden. Sena de la Luna ligger på drygt 1 km höjd.


Det lilla samhället med 15-20 hus har en kyrka också.


Hotellet serverade middag som man anmälde sig på morgonen, och menyn var det vad den var. Man fick godkänna den om än det fanns ett alternativ till improvisationer. Första kvällens meny gick ut på (från vänster till höger) baconlindat kycklingbröst stekt med tillsatt grädde, surkål med äpple och gratinerad toast med herdeost på rökt tunga. Någon citronfundering som jag inte orkade med, till efterrätt. Kaffe, olika sorters te.


Imponerande, detta till priset av 15 euro (plus dricka). Bra urval viner.

En genom bilfönstret klickad bild medan vi steg upp mot höjderna.

Nångång vill jag återkomma och stanna minst en vecka i det lugn som råder. Alla pratade i viskande toner och det värsta oljudet kom av den knarrande trätrappan och de lite ljudliga trägolven. Vi hann inte utnyttja möjligheterna till att cykla runt i omgivningen. Trädgården kring det lilla hotellet är stor. Vardagsrummet är mysigt, stort och välförsett med böcker och sällskapsspel.

Inga kommentarer: