tisdag 9 augusti 2011

Cueva el Soplao

Som utlovat så ska jag redogöra lite av det lilla jag vet om det geologiska underverk som denna serie av grottor i Kantabrien utgör. En av de många av grottor som finns i denna landsända, av vilka det sannolikt finns många oupptäckta, och nästa gång kanske vi besöker någon av de berömda grottmålningsgrottorna.

Det vi besökte handlar om närmare 20 km grottor i serie och olika våningar och endast en liten del är öppen för allmänheten. Det var en guidad tur på en timme och oj vad vi såg saker. Fotografering förbjuden förstås, så bilderna nedan har jag lånat från nätet och de ger inte alls rättvisa men en uppfattning i alla fall.

Det finns geologiska formationer av alla de slag. Stalaktiter (som hänger från taket), stalagmiter (som växer upp från golvet), pelare som går från golv till tak och alla sorters andra märkligheter som har sina namn som jag inte kan redogöra för. 240 miljoner år gamla.Bilden ovan är vår egen. Vi är på väg in, och det borde egentligen ha varit med ett gruvtåg men det var sönder så vi fick gå i stället.

Inga kommentarer: