måndag 23 maj 2011

Vad som behövs är fixitrixare

Jag är överöst av arbete. För de närmaste veckorna har jag t.o.m. varit tvungen att avstyra Little Miss för en av de två eftermiddagar vi/jag normalt har henne.

Det är inget att klaga över i dessa dagar. Att ha mycket jobb. Annat är det med alla arbetslösa i det här landet. Så många det finns som inte vill annat än göra rätt för sig och kunna betala lån och räkningar men inte ges en chans.

Och så har vi personer som har studerat fel saker.

En av damerna på Pilates i morse diskuterade med en annan dam och det kom fram att den första damen fortfarande hade sin universitetsutexaminerade arbetslöse son boende hemma så att han åtminstone får mat för dagen (och antagligen en hel del till). Hon tyckte att sonen i fråga nu ändå har suttit på lektioner och avlagt prov och hur orättvist är det inte.

Sonen i fråga har studerat antropologi och sociologi. Med all respekt för dessa discipliner, men det finns nog inte många arbetstillfällen för sådana i den här stan eller ens i närheten.

Däremot verkar det att finnas en oändlig efterfrågan på fixitrixare som t.ex. rörmokare eller varför inte fixare av torktumlare. Den virtuos som i januari tog sig en titt på vår torktumlare och konstaterade att termostaten är sönder och gjorde en formell beställning som vi fick kopia av har fortfarande inte hört av sig.

Tillgång och efterfrågan. Oanvändbar universitetsutbildning ("fint", status) eller efterfrågade färdigheter (fult inte så fint", inte så status).

Man frågar sig: Är det inte månne fixitrixarna som drar in pengarna för dagen och lever sitt liv i en viss sorts lugn förvissning?

Inga kommentarer: