söndag 1 maj 2011

Gaaah! och propaganda

J och jag har suttit och betat av nästa veckas spanska Lions-konventions program punkt för punkt med tanke på klädsel. Planerat utstyr, vad som passar och krävs.

Som representanter för en finsk klubb i Torrevieja känner vi plikter. Vi vill inte ge de spanska deltagarna intrycket av att finländare, och vi själva som personer och individer, klär oss dåligt och fel. Det handlar också om känslan av att vara rätt klädd för vart och ett tillfälle och därmed bekväm i sammanhanget.

Det framgick i dag, efter ett samtal till arrangerande klubb på Teneriffa, att det finns TVÅ smokingmiddagar. För herrarna är detta knappast något problem, bara att byta fluga och bälte. Damerna dock. Jag behöver plötsligt improvisera en andra smokingklädsel. Att repetera ingår inte i bilden.

Och för den som inte visste: Lions är en organisation där medlemmarna genom sina medlemsavgifter står för alla administrationskostnader och alla andra kostnader när det gäller att delta i verksamheten. Allt som tas in går helt och fullständigt oavkortat till välgörande ändamål. Varje klubb har ett administrationskonto och ett verksamhetskonto. Verksamhetskontot är resultatet av klubbens välgörande verksamhet och därifrån betalas understöd efter övervägande till behövande. Låt mig upprepa: administrationen betalas av medlemmarna. Det finns folk i administrationen som får betalt, men dessa pengar går från medlemmarnas fickor, inte från det som klubbarnas verksamhet tar in.

När medlemmar såsom vi deltar i konventioner eller dylikt avsedda att främja kontaktnäten och planera verksamheten på nationell nivå så betalar vi allt själv, resor, hotell, mat, allt allt allt.

I det ingår sociala sammanhang med smokingklänningsångest, men det tar inte bort att summan av kardemumman som är att  hjälp delas ut.

Och så boostar vi varandra till metoder att få in ännu mera pengar som kan fördelas till behövande.

Frågor på det?

2 kommentarer:

heffamamman sa...

Min man var kortvarigt medlem i den lokala Lionsklubben uppe i Österbotten. Som är väldigt seriösa och engagerade i sitt penninginsamlande. Men sen flyttade vi söderut, så makens medlemskap blev kortvarigt. Under åren i Holland kom vi i kontakt med den internationella Lionsklubben i Maastricht. Vars huvudsakliga uppgift var att ordna en stor tillställning per år. Oftast på ett av de många slotten som finns i södra Holland. Alla internationella familjer blev inbjudna till en MayFair som ordandes i slutet av maj. Där det bjöds på program, plockmat och dryck (varje person fick två vin/läsksedlar, resten av dryckerna fick man betala själv). Under dagens lopp ordnades det lotteri och auktion av donerade föremål. Vi vann en fin hotellövernattning ett år.

Lionsklubben i Maastricht samlade alltid ett ganska stort antal sponsorer som bidrog med pengar för tillställningarna. Och en del fick man in under dagen. Men vi tyckte verkligen att det var en högst ovanlig Lionsklubb. Som i princip levde för EN tillställning per år, som dessutom var helt gratis för oss besökare. Men det var mycket trevligt på dessa bjudningar, så vi tackade och tog emot. :) Barnen hade också väldigt roligt där. I år ska man tydligen hålla till vid en djurpark: http://www.e-clubhouse.org/sites/maastrichtmondial/page-7.php

Hoppas att era klädproblem löser sig. Sånt kan vara nog så krångligt. Män har det alltid så mycket enklare. Finns det alltså en helt finsk Lionsklubb hos er?

farmor anka sa...

Intressant läsning om Maastricht-klubben! Och jo, det finns faktiskt en finsk klubb i Torrevieja som vi är medlemmar i, den heter Club de Leones Torrevieja Suomi. Cirka 20 medlemmar. Det finns också en engelsk klubb, men inte en spansk... Det här med Lions är inte lika utbrett som t.ex. i Finland, vilket har bl.a. historiska förklaringar (Franco-tidens förbud).