onsdag 13 april 2011

Muerta antes de sencilla

Det betyder något i stil med  "hellre är jag död än inte håller upp vad som behöver hållas upp".

Ytterdörren på bottenplanet var öppen men av artighet ringer vi ändå på. Lägenhet 10 B.

- Hej det är vi!
- Ursäkta?
- [Vi presenterar oss]
- Aaah! [med förvåning]

När vi efter hissfärden till tionde våningen ringer på dörrklockan öppnar Ana, vars man Arturo hade bjudit oss in på visning av deras nyrenoverade och nyinredda lägenhet på onsdag, och så skulle vi gå ut på lunch.

Arturo var inte hemma. Ana höll på att förbereda lunch. Bordet var dukat för två personer.

Efter en lite artigt trevande diskussion där alla kände sig på hal is och ett samtal från Ana till sin man framgick det att Arturo trodde att det var tisdag och att han hade glömt att meddela Ana om överenskomna onsdagsplaner.

Ana bibehåller fattningen och visar oss runt i den minst sagt fantastiska lägenheten.

Så fortsätter hon med sin matlagning, ser hon till att vi får något att dricka, ordnar fram en liten tallrik med lite bröd och två sorters ostar, upprätthåller en konversation.

Ordnar bort tvåpersonersdukningen.

Ordnar fram en handbroderad duk inklusive servietter, tallrikar, glas. Fortsätter laga och fixa mat. Plockar fram konserver, charkuterier, ostar och annat trolleri för att fylla upp en tvåpersonerslunch till en fyrapersonerssådan.

Arturo kommer hem. Öppnar en vittvinsflaska från Galicien. Öppnar en extra burk med speciell anjovis som bäst avnjuts till den specialost som de har haft med sig. Underhåller, ser till attt konversationen löper.

Båda är trötta, de har jobbat med inredningen 24/7, men gäster är gäster och dem sköter man om.

Så var det frukt, kaffe och någon likör.

Och Ana, denna Ana. Inte bara höll hon en helt oväntad situation under fullständig kontroll.

Hon var när hon överraskades i sin vardag, klädd i en designerklänning, pärlor kring halsen, pärlör i öronen. Matchande förkläde.

Hon har i denna semesterläghenhet som de använder någon vecka om året "hjälp med hushållet varje förmiddag". En släkting till portvakten.

Inga kommentarer: