lördag 26 februari 2011

A terrace with a view

Vi har inte bara en viss havsutsikt. Vi har också en rad familjehus på andra sidan av gatan.

Dagar när jag mest sitter i mitt arbetsrum framför datorn behöver jag pauser då och då, och om det gäller en minipaus går jag ofta ut på terrassen för att andas och titta, särskilt om det är fint väder.

Kollar ner mot gatan, förargas över parkeringsvanorna och kollar av tvåvåningshusen på andra sidan gatan.

Grannfrun i huset snett till vänster brukar som de flesta andra med familjehus i stan ha tvätt på tork på takterrassen. Millimetriskt upphängd. Jag har någon gång sett henne in action. Hon justerar och siktar och när båda ytterkanterna nertill är på exakt samma nivå så klämmer hon fast klädnyporna. I bland, som i dag, hänger också en Guardia Civil-uniform på tork. Hon ser ut att vara typen som dammtorkar varje dag. Hemmafru som så många här.

Följande hus till höger, där bor Underliga familjen. Deras takterrass bär alla sorters tecken på entropi. När något en gång släppts ner på en plats förblir det där. Tills sol, regn och vind gör sitt. De har ett tvätteri baktill i huset. Våningen ovanför gatuplanet har ständigt nedsläppta persienner.

En av mina största nyfikenhetsönskningar är att få flyga in och titta som en liten fluga. De håller dörren på gatuplanet lite öppen i bland men min förlägenhet förbjuder längre tittstopp framför dörren, för att inte tala om att få titta hur det ser ut längre in. Det lilla jag har lyckats kika mig in i förbifarten är ett förrum med soffa, teve, hyllor med matvaror, en syplats, rörigt.

Någon äldre släkting till dem bor mitt emot på gatan och varje dag  a la hora de la comida (lunchdags, cirka 14:30) går någon av familjen över med en tallrik med mat. Kanske de gör det på andra tider av dygnet också, men jag står ändå inte ute på vakt dygnet runt.

Ännu ett steg till höger, strax mitt emot oss, finns en välvårdad takterrass med omsorgsfullt och ivrigt uppbyggd murad grill inklusive skorsten, diskhoar med rinnande vatten och avlopp, stort bord med soltak över. Som så ofta är byggnadsivern större än själva användningen. Jag har sett en handfull tillställningar däruppe.

Följande till höger, då är vi redan nästan på hörnet, finns en takterrass med en liten byggnad där de håller fåglar. Duvor eller vad det kan vara. En gång hölls en griskulting där några dagar.

På en av balkongerna längs nästa tvärgata vänsterut, högst uppe, upptas nästan hela balkongen av en stor och hög bur med fåglar i.

Ja man förstår sig inte på allt.

Inga kommentarer: