fredag 25 februari 2011

lockbeten och entropi

Det är alltså lite onödigt tight just nu på arbetsfronten. Allt är inte självförvållat, vissa omständigheter har bidragit.

För att peppa min disciplin och försöka se ljuset i ändan på tunneln så har jag slagit fast att nästa vecka är det ledigt torsdag-söndag. Jaja, kolla mejl och så, men inte sitta och bli stel i baken, öm i fingrarna och uttänjd i huvudet.

Och kanske äntligen städa lite, ordna, ordna, ordna. Det är inte klokt vilken röra vi lever i just nu. J är inte heller värsta ordningsmänniskan direkt. Sätter man inte stopp och gör ultimatum så invaderar alla hans papper och saker sakta men säkert allt, som otuktat ogräs, som dammet över oputsade ytor, som ... som något som sker enligt naturens ordning om det inte bekämpas.

Det kallas entropi, folks. Entropiökningen kan endast bekämpas med införsel av energi. Entropi betyder oordning och är ett vetenskapligt begrepp. Enligt någon vetenskaplig sats (termodynamikens andra sats??) gäller att en process endast kan inträffa av sig själv (utan tillförsel av energi) om entropin (oordningen) ökar.

T.ex. ta ut något du behöver använda ur ett skåp, en portfölj, en mapp osv. Släpp av detta något där det känns bekvämast eller bara lämna. Att återföra detta något kräver ju energi.

Så enkelt går det att öka entropin t.ex. i ett hushåll.

Inga kommentarer: