torsdag 14 oktober 2010

Vår trots höst

När man går på stan så finns det nästan inget så sorgligt som en tom affärslokal. Särskilt om den är tom efter att det kom in ett nytt försök till butik som misslyckades. Konkurrensen är hård. Tiderna är svåra.

Det finns i Torrevieja tomma affärslokaler också för att butikerna har flyttat ut till områden utanför stan och gjort sig riktigt stora. Och finns det rörelser som stänger för att ägaren har tröttnat och gått i pension.

Det har inte alltid känts så muntert i centrum de senaste åren, särskilt för oss som har kunnat följa med vad som händer. När t.o.m. butiker och restauranger som "alltid har funnits där" försvinner. (Så har vi gudskelov också godingarna som finns kvar.)

Hursomhelst, det som är att notera särskilt är kinesernas frammarsch. De öppnar nytt, jobbar på, jobbar på, öppnar mera, jobbar på igen och så öppnar de igen något nytt. Tar över. Är lyhörda. Utvecklar produktsortimentet, jobbar på.

Det började med krimskramsbutiker som sålde allt möjligt till ett superbilligt pris. Även nyttovaror. Alltså gick folket till kinesen när de behövde något i dessa kristider. Kinesen hade alltid allt.

Småningom blev butikerna större, ännu bättre försedda och varorna fick allt bättre kvalitet. Nu har kineserna övertagit hela byggnader av nästan varuhusstorlek. Man ser nya nästan varje dag.

I dag var jag inne på ett av deras senaste förvärv i Torrevieja, en tidigare tom affärslokal i tre våningar mitt emot kyrkoskvären i centrum.

Kläder, tillbehör. Mestadels bra kvalitet, t.o.m. super. Inte bara Made in China, utan italienska kläder och så. En del riktigt snygga saker.

En riktig dunderinvestering till förmån för alla skulle jag säga. ALLA turister går förbi kyrkoskvären. En stor del av dem viker in i butiken och köper något. Jag som fastboende kommer att gå dit flera gånger. Allt detta gynnar alla övriga affärer i centrum. Även de infödingsägda av vilka många inte lyfter ett finger för att utveckla sig utan bara klagar över att affärerna går dåligt och att det var bättre förr. Diversifieringen börjar få stadga (typ, satsa inte på vitvaror i mittersta centrum) och i dag såg jag också hur en annan stor kedja håller på att inreda en ny klädbutik i närheten.

Det tar sig. Hur höst det än är så tror jag att det våras för många.

Den här stan blir bara bättre och bättre.

Inga kommentarer: