tisdag 12 oktober 2010

Down the Memory Lane, mars 2004, Jamaica

(Jag har inlett en sökning genom fotomapparna på datorn. Söka efter favoriter.)

Vi tillbringade ett par veckor på Jamaica i vänners sällskap, av vilka några hade släktingar på ort och ställe. I Kingston fanns det en Uncle med stort inflytande som ordnade allt och såg till att vi kördes runt där det behövdes av hans personliga chaufför. Kingston kan annars vara synnerligen farligt och vissa områden bör undvikas helt och hållet. Om man inte vill hamna i dödlig fara.

Våra Jamaicarelaterade vänner är av indiskt ursprung, och det finns en mycket stor koloni av den sortens befolkning på ön. De umgås mest bara sinsemellan, beblandar sig inte med lokalbefolkningen (som t.ex. på Kuba där allt är en enda mix) och de ordnar sociala sammanhang där alla samma människor träffas än hos den ena än hos den andra. De tillhör i regel typ överklassen och har stora hus med fina trädgårdar och middagsbjudningarna är ett överdåd av mat och annan visauppvadvihar.

Eftersom vi reste i sällskap av cricketproffs så satt vi ett par-tre dagar och såg på cricket i de utvaldas avdelning - under tak skyddade från solen, med servering och med toaletter. Allt med stöd av Uncle. Följande skylt på damernas toalett hör till mina favoriter om än den är lite kryptisk:
Cricketstadium i Kingston finns i en stadsdel där man inte ser annat än svarthyade människor (utom britter som besöker stadium kanske och steker sig sönder i den brännande solen, men de går inte runt). När vi en dag gick från stadium till bilen med väntande chaufför passerade vi en lokal skola, med rätt små barn ute på gården. När vi kom förbi så blev det stor uppståndelse och alla barnen trängdes vid staketet och ropade "Look, look, white people!!".

Inga kommentarer: