fredag 24 september 2010

boksortering

Utöver att jobba har jag i dag tömt ett bokskåp, putsat bokskåpet, flyttat det till andra sidan av rummet (sa jag att jag har muskler...), och sorterat in böckerna i bokskåpen.

Det finns tonvis med böcker ute i gången som väntar på att antingen helt enkelt slängas för att de är ointressanta för omläsning, inaktuella, mediokra och utan tillräckligt värde, eller att förpassas till Suomi-Seura eller någon engelsk välgörenhetsbutik, Club Nordico eller motsvarande för att någon kan få något ut av dem.

Jag har sparat två böcker från min barndom, nej tre. Två läsböcker och en klassisk sångbok. Och så valda nostalgipärlor från studietiden.

Hursom, det har varit jobbigt men givande. Och en sån här genomgång borde man göra minst vart femte år. Kolla genom vad man har, göra sig av med onödigheter. Inte försöka göra sig till ett allmänt bibliotek vad urvalet beträffar. Strunta i vad som råkar finnas av olika orsaker och tillämpa kriterier.

Det är vårt utrymme och våra böcker, och det är viktigt att känna sig tillfreds vid bläddring mellan vad det finns och vad ska man nu kanske ta och läsa.

Och många böcker ligger nu  horisontellt. I en stapel. Varför ska man måsta skaffa sig nackspärr för att se titlarna? (Och det finns faktiskt några böcker med titeln skriven så att den går att läsa när boken är stående, hela två faktiskt.) Och som en ytterligare observation, på spanska böcker är titeln skriven uppochned jämfört med övriga, jagmenar, man tar en bok och svänger den horisontellt till vänster och så kan man läsa titeln på bokryggen. Nixnax för spanska böcker. Det är tvärtom.

Så finns det förstås de här exemplaren som bara måste bevaras. Sällsyntheter, kanske med familjehistoria. De här sakerna som man liksom förvaltar med tanke på framtida generationer.

Sååå, nu har ämnet böcker behandlats och vi återkommer om fem år eller så.

Inga kommentarer: