söndag 18 juli 2010

söndag eftermiddag och lite Barcelona stories

Det är söndag eftermiddag, jag har precis nyss levererat ett jobb som ska in i morgon bitti och nu är resten av dagen ledig, faktiskt.

Leker med tanken om att ta en helt ledig dag t.ex. tisdag nästa vecka. Kors i taket.

Men först måste jag sköta om mina löften om vad jag skulle skriva om vår nyliga tripp till Barcelona. En avdelning har jag bockat av, det var den helt utmärkta och komfortabla resan med Euromed.

Återstår

1 - varför muséer och dylikt kanske inte är en dålig idé i Barcelona i juli,

2 - vissa andra saker som upplevdes och kanske någon tanke på det.

Punkt 1. Jag är ingen älskare av muséer som upplevelse när man besöker en ort, jag föredrar att gå runt och känna av, titta och lyssna. Supa in "the atmosphere", försöka få en känsla. Ett museum kan finnas i vilken stad som helst och ger ingen lokalkänsla.

Men nu råkade vår vistelse sammanfalla med en rejäl värmebölja och en våldsam mängd turister. Nu åker man ju inte till Barcelona och tror att man är ensam turist bland lokalbefolkningen, men det kändes särskilt trångt den här gången. 

Hursomhelst, det hade kanske inte varit alls dumt med ett och annat luftkonditionerat museum eller liknande. Kanske till och med med intressant tema. Vi besökta iofs Palau de la Musica Catalana med guided tour och det var mycket bra.

Invid fanns ett mycket trevligt café där vi intog både mellanmål och lunch.

Kan verkligen rekommenderas, ingen turistfälla trots läget. Det fanns en hel del lokalbefolkning också. Utmärkt service, bra priser. Gott.

Punkt 2. Ja alltså vissa av turistområdena är ena rövarhål till turistfällor. På La Rambla där vi utmatta gjorde misstaget att sätta oss ner för ett par drickor tänkte vi svimma när vi fick notan, och nu har den sparats så att den kan visas  som värsta turisttrofén.

Från La Rambla gick vi till Ciutat Vella och efter en stund satte vi oss igen på fel valt dryckeshål där notan förvisso inte var riktigt lika dyr som på Ramblan men drickorna bars ut färdigt i glas och det borde man aldrig acceptera och vi borde ha vetat bättre men vi hade turisttröttma. Drickor ska bäras ut i sin flaska och hällas upp inför kunden. Alltid. Min brandy var ok om än kanske lite utspädd med vatten medan J:s gintonic hade någon vedervärdig mölja som servitören påstod vara Gordons. Och man orkar inte ställa till med bråk.

I den effektivt luftkonditionerade och välfungerande metron på väg till hotellet försökte ett rumänskt gäng stjäla J:s plånbok. Det lyckades nästan. Alltså. Vi kände oss som riktiga nybörjarturister. Deprimerande.

MenMenMen. Följande dag var allt bättre och vi noterade bl.a. ett intressant drag i kollektivtrafiken. Cyklar. 

Man köper ett kort och får med kortet loss en cykel, så återställer man cykeln på en av de flera hundra stationerna som finns över hela stan, och om det är under 30 minuter kostar det inget extra utöver årsavgiften. Det här är alltså inget för cykelutfärder, utan för att ta sig från A till B. Cykelvägar finns nästan överallt. Briljant. Det går också att kolla på nätet hur många cyklar som står vid vilken station och det kör omkring bilar som fördelar cyklarna på bästa sätt.

End of story.

Så nu ska jag då vara lite söndagseftermiddagsledig.

Inga kommentarer: