onsdag 28 juli 2010

Ka ma få

Little Miss befinner sig i sin språkliga utveckling i ett skede där svenskan just nu tycks få ett större utrymme. Hon inte bara lyssnar utan försöker upprepa allt vad hon kan. Med största koncentration.

När hon började tala var hennes första språkliga uttryck till huvuddelen på spanska (från dagis), så trängde hemmaspråket engelska in med kraft. Hon har numera ett imponerande ordförråd och uttrycker sig i rätt långa konstruktioner på engelska. Well, det är hennes modersmål.

Hon har hela tiden förstått mer och mer svenska, utan att spontant säga så mycket. Men nu tycks de övriga två språken ha kommit upp på en nivå där hon känner sig bekväm och kommunikationen fungerar. Det känns som att hon känner sig trygg på den nivån tills vidare och därför visar ett allt större intresse för att faktiskt ta svenskan till nya nivåer.

I dag sa hon kattens vatten och kattens mat medan hon ordnade upp kattens torrmats Friskiesfiskar upp längs golvet bredvid kattskålarna. Två ord i följd! Och när hon ville se på Muumin sa hon Muumin! ... Ka ma få? (kan jag få). 

Jamen det är ju stora nyheter i farmorsvärlden. Jag som undrat om svenskan i slutändan har någon chans i konkurrensen. Kanske den har.

Det handlar om en 2,5-årings tredje språk, det språk som hon hör ungefär två-tre eftermiddagar i veckan. Spanska hör hon fem halvdagar i veckan intensivt, plus allt annat som sker omkring på stan och så, och engelska alltid när hon är hemma eller hos morföräldrarna.

Öhhh, det blev lite rapportliknande det här. Men det är så spännande allt detta.

Inga kommentarer: