måndag 12 juli 2010

Euromed Alicante-Barcelona tur-retur, clase Preferente

Det här är inget skrytinlägg och inte heller avsett som något negativt mot dem som reser turistklass, utan en beskrivning av vad man får för under 200 euro (priset varierar lite beroende på vilka vägar man handlar på så jag anger inget exakt) när man reser tåg i första klass (Clase Preferente) med Euromed mellan Alicante och Barcelona tur-retur.

Vårt tåg från Alicante hade avgångstid på torsdagen 9:25. Vi anlände i god tid och satt en stund före avgång i loungen avsedd för Preferente-resenärer. Svalt och skönt, tidningar, drickor inklusive cava till fritt förfogande. Vänlig påminnelse om när det är dags att stiga ombord.

Före ombordstigning säkerhetskontroll (för alla, förstås). 

Efter start kom en värdinna med tidningsvagn, sen kom hon med hörlurar (eller kanske det var tvärtom). 

Så kom hon med en bricka där man fick välja mellan juice och cava.

Så kom en skrift med info om det instundande morgonmålet, inklusive dryckesval. Efter det en het våtserviett.

Tortilla, tomatsås, bönor, katalanska korvar, fruktsallad. Det erbjöds också bröd av olika sorter, smör, marmelad, honung, olivolja. Vi valde syndigt nog cava till denna ytterst välsmakande frukost/tidiga lunch eller hur man kan kalla det. Brödbrickan kom på nytt, likaså möjlighet till vatten. Efter det våtservietter. Sedan olika sorters kaffe eller te. En chokladbit kom det visst också. 

Därefter drinkvagn en gång i timmen. På skärmen först en dokumentär, sedan filmen Agora.

Några bilder från tåget:

Superbreda säten, gott om benutrymme och enskilda armstöd. Eluttag under sätet. Uttag för hörlurar med musikkanaler och ljud till filmerna som visades.

Timmen närmast Barcelona åker man nära havet. Den här utsikten är förstås oberoende av vilken klass man sitter i.

Ankomst 14:10 till järnvägsstationen Sants mitt i Barcelona. 

Så har vi tillbakaresan.

Avgång klockan 18:00.

Vi var lite tighta med tiden och hann inte med loungen, utan stod och fetsvettades på perrongen tills att tåget kom in, något hjälpta av solfjädrar som vi turistinhandlat i Palau de Musicas butik.

Efter start var det igen hörlurar, tidningar, juice/cava och en drinklista.

Den behövdes för att välja dricka till snacksen som var på väg (ett par salta bitar, en söt). Ja och före det den heta våtservietten. Vatten. Efter snacksen kaffe/te och drinkvagn. Våtserviett och chokladbit.

Som film Sherlock Holmes och sedan en dokumentär.

Så gick det visst någon drinkvagn och något, och efter Valencia fick vi info om middagsmenyn med drickaval.

Gazpacho, anklevermousse, paprika fylld med fisk och räkor, pilaffris med grönsaker, tårta till efterrätt. Rödvin denna gång för mig. Måste först välja mellan flera sorter.

Ja och så kaffe, våtserviett, drinkvagn etc.

Mätta och belåtna anlände vi till Alicante 22:40.

För parkeringen (totalt 3,5 dygn) betalade vi det som överskred 48 timmar (som man får gratis när man åker Preferente). Standardtariffen per dygn är drygt 20 euro.

För serveringen ombord betalade vi inget extra, det ingår i priset. Alltså all denna mat och dricka. Värdinnorna/värdarna var mycket vänliga och serviceminded.

Det är nästan för bra att vara sant. Men vi har gjort detta flera gånger och det har åtminstone sedan 2004 fungerat så här. En riktigt ordentlig konkurrent till flyget. 

Inga kommentarer: