tisdag 4 maj 2010

Politik, not me as such

Som inledning, jag har vissa inte helt smickrande åsikter om hur katalanerna driver sin sak. De är mycket hänsynslösa. Om detta kunde jag skriva floder.

Under vår vistelse i Lérida, Kataloniens västra utkanter, läste jag då och då den katalanska tidningen La Vanguardia som fanns till hands på hotellet.

Jag måste säga att i La Vanguardia läste jag dock de mest intressanta och klargörande texterna jag har läst på sistone. Ord och inga visor. Frågor jag redan har en uppfattning om, men det är alltid bra att få mera underlag.

I ett av numren, på baksidan fanns en mycket givande intervju med någon ekonomiguru. Vad jag fäste mig vid: Tyskland har fört en konsekvent ekonomipolitik som gör att industrin och företagen vet var de ska rätta sig efter, Spaniens nuvarande regering har hattat hit och dit och företag etc. vet inte hur de ska anpassa sig, Grekland är genomkorrupt och i eurozonen på grund av falska fakta och att slänga in pengar dit är inte så intressant för dem som har skött sig och när det inte finns några garantier för att Grekland faktiskt genomför de anpassningar som krävs.

Jag menar, om grannen har levt loppan och gått miste om sina pengar och du har levt sparsamt. Hur roligt är det att riskera sina tillgångar till någon man inte riktigt kan lita på?

Nä, det här är ingen politisk blogg, jag bara funderar på vissa saker i bland som jag inte riktigt förstår och inte har bemödat mig om att analysera, och så får jag läsa något där allt står sammanfattat i klartext. 

Jag tycker att det vore på plats med mera sådant för folket, det måste finnas flera än jag som inte får ihop allt som står i nyheterna.

Inga kommentarer: