torsdag 13 maj 2010

Den 13 maj 1980

Denna vardagstorsdag (himmelsfärd är inte ledig dag här) konstaterade jag först förstrött att jahapp, det är den 13 maj, tänk att för två veckor sedan den här tiden var vi i Lérida och oj vad tiden går.

Så kom jag senare att tänka på att den 13 maj brukar ju Florakören hålla sin vårkonsert. Florakören är damkören vid Åbo Akademi och den sjöng jag med i under flera år, tills att vi flyttade från Åbo till Kyrkslätt.

Medan jag borstade tänderna efter lunchen så slog det mig att jamen det var ju faktiskt den 13 maj som jag fick mitt examensbevis från dåvarande kemisk-tekniska fakulteten vid Åbo Akademi. 

När jag gick tillbaka till datorn för att fortsätta jobba så slog det mig ytterligare att jamen det här var ju exakt 30 år sedan!

Jag hade siktat på att bli diplomingenjör nummer 1000 och jag kom så nära det var möjligt, för nummer 1000 blev utexaminerad vid samma tillfälle men det gick i bokstavsordning och kunde inte påverkas så jag fick nummer 997. 

Med papper i handen gick jag till guldsmedsaffären som hade kontrakt med akademin och beställde min ingenjörsring (eller hämtade ut den, tänk att man kan glömma). Det var en varm dag och ytterplagg behövdes inte.

Efter Floras konsert var det sedvanlig sitz i Sibeliusmuseums källare. Jag minns inga detaljer från konserten, och från sitzen som kändes lite antiklimax minns jag bara att jag satt mitt emot  två välsnapsade unga killar som sedermera nått ära och berömmelse. 

Så gick jag väl hem till man och dotter, som vid den tidpunkten var dryga året. 

Under sommaren som följde hade jag tillfälligt jobb på statens tekniska forskningscentrum VTT med uppgift att bl.a. övervaka installationen av en rysktillverkad röntgendiffraktometer. Installatören vara rysk och vi kommunicerade på hans knaggliga tyska. Den sommaren bodde vi i en sommartom studentbostad i Helsingfors och praktiskt taget hela min lön gick åt till barnvaktsarrangemang. 

Efter sommaren fick jag anställning som teknisk redaktör för modembeskrivningar hos Nokia Electronics (som det hette på den tiden) i Esbo. Således flyttade vi till Kyrkslätt, för vi lyckades få en hyresbostad i ett radhus där, och under åren som följde längtade vi nästan ihjäl oss till det akademiska livet och Åbo.

Edit: jag ångrade att jag nämnde killarnas namn, ska inte hänga ut folk här

Inga kommentarer: