fredag 23 april 2010

Mera om vad jag tänker om Little Miss och språk

Inledningsvis 1: hann jag på Pilates på onsdag? Nej. Jag satt från halvsju på morgonen som pinn i skit fram till att vi skulle i väg på kvällen, men det blev klart och levererat om än kommentarfilen kom först torsdag morgon, men det var OK och ännu inom deadline.

Inledningsvis 2: vi hade en härlig onsdagskväll hos finländska vänner vars nybyggda bastu i deras nybyggda källare här i Torrevieja vi var de första gästerna att få inviga. Mycket bra bad, helt härligt. Och bäst av allt, vi får använda den när vi vill när huset är tomt!

Inledningsvis 3: vi var bjudna på en mysig och jättegod middag med riktigt, riktigt trevlig samvaro. Gitarren togs fram och det sjöngs både det ena och det andra. Och alltför sent blev det.

Little Miss och språk var det ja.

Inte bara lär hon sig tre språk, hon lär sig att forma ljuden i tre olika språk. Det är inte bara hjärnan som jobbar, utan även musklerna i munnen. Det finns många ljud i olika språk som inte hittar sin plats om munmusklerna inte är vana med dem.

Hon lär sig också rytmen i tre olika språk, och de olika idiom som gäller. Inbegripet gester, särskilt med spanskan då förstås.

Och nu, när hon är alltmer intresserad av prinsar och prinsessor och älskar musik, så håller jag på att införskaffa gamla goda favoriter som Snövit, Djungelboken, Lilla Sjöjungfrun osv. osv. på svenska. Filmerna är talade på "rikssvenska", men det är nog bra att hon lär sig förstå det uttalssättet också.

Hemma ser hon på de här filmerna på engelska, hos Fammo ska det bli på svenska. 

Jag väntar med spänning på de första reaktionerna.

"WTF jag har sett detta förr men varför pratar de så konstigt". 

Inga kommentarer: