lördag 17 april 2010

Ja en orgie det var det

Japp, det ÄR skinkor som hänger från taket i föregående inläggets restaurangbild.

En stor del av dem har svart fettuppsamlingskopp längst nedtill och ett svart band upptill. Det är Pata Negra-skinkor, från en speciell svinsort som har svarta klövar och som är frigående och föds upp på gräs och ekollon.

De svin som inte har svarta klövar och som inte åtnjuter specialbehandling blir Jamon Serrano.

Av de svartklövade gör man Jamon Iberico, den finaste och dyraste saltade och lufttorkade skinkan. Och den alla gånger absolut läckraste. Jamon Serrano är underbart gott, och Jamon Iberico är en salig upplevelse.

Och hur det råkade sig, i går kväll var vi bjudna till samma restaurang. Av goda vänner med vilka vi hade gott sällskap.

Och vi började med denna gudabenådade skinka i tunna skivor, en blandsallad och restaurangens helt underbara nybakta lantbröd (direkt ur ugnen) och sobresada som är som chorizo men i bredbar form, och så gick vi över till kokt hummer.

Det var en jättehummer som före kokningen och i levande skick förevisades för oss, och den var nog en famn stor eller så.

Efter att vi hade skrapat och knäckt och sugit i oss hummern så föreslog servitören att köket löser upp resterna av koket och alla smakerna i pannan till en härlig röra med fideos (ett slags korta och riktigt tunna spagettibitar), och efter det kom pannan in på bordet och vi delade gemensamt med var sin sked den otroliga smaken som uppstått på detta vis.

Till efterrätt hade herrarna (det var tre herrar plus jag) glass och dylikt tjafs medan jag fick en citronsorbet som gjordes i cocktail-shaker med citronsorbet, skumpa (Moë) och vodka. Mycket bra för matsmältningen, som vår servitör påpekade.

Så blev det något till, och så betalade vår värd notan. Gudsketur.

Så blev vi i slutändan påhälsade av en bekant servitör från way back then som hade kommit in för ett senare skift och det var kramar och pussar och så var det födelsedagsuppvaktningar och sånger vid grannbordet och när vi var på väg ut sjöng J någon liten trudelutt och det förekom applåder.

Orgie i allt möjligt.

Inga kommentarer: