tisdag 16 mars 2010

Spretiga svar på en kommentar

Jag fick en kommentar/fråga på mitt senaste inlägg (som var på lördag -- för lång paus, skärpning!):

Hej! Jag trillade in här via en länk på Svisp, tror jag. Roligt att läsa! Jag är nyfiken på Spanien, har bott i Chile men det är för långt från Sverige varför jag kommit att tänka på Spanien. Vilken del av Spanien skulle du rekommendera? Jag har svårt att relatera till superspansk kultur om jag ska vara ärlig, eftersom jag har mer latinamerikanska referenser. Finns det någon del av/stad i spanien som inte är så utpräglat spansk? där man läspar lite mindre och äter mindre churros? ;) Gärna vid vatten :)

SVAR: Min första impuls är förstås Torrevieja!! Här bor över hundra nationaliteter, och en betydande andel personer från Latinamerika till den grad att de har egna butiker och föreningar. Här kan man i hög grad välja sina communities. Bra klimat. Det har snöat i Barcelona och badstränderna har förstörts av storm i Malaga. Här har det varit kyligt och blåst lite, men så gick det om. Inga skador. Här bor man och lever sitt liv i en i stort sett ostörd bubbla.

Och som parentes lite förklaring här: Den länk jag la in till Joaquín Sabinas gamla låt ger en väldigt andalusisk bild -- men det är faktiskt bara en del av hans mångsidiga produktion och samtidigt endast en av de många olika verkligheterna i Spanien. 

"Någon del av Spanien som inte är så utpräglat spansk" ??? Öhhh.

Helt spontant så tror jag att Andalusien, dvs. södra Spanien, mest motsvarar den bild som de flesta har. Flamenco och så vidare. Men allmänt taget gäller att turistorterna (dvs. de orter som ligger vid vatten och som lockar dels turister, dels säsongboende, dels folk i min kategori) inte är så utpräglat spanska att det stör. Spanskheten (den lokala, för den varierar alltså) finns där, men i ett skikt som inte alla upplever lika starkt.

Och eftersom Spanien är ett land med typ nästan alla sorters klimat så är lokalbefolkningen och den lokala stilen därefter. Norra Spanien är mera uppknäppt och allvarligt, södra Spanien är sorglösare. 

Men norra Spanien tror jag nog har för kallt och regnigt klimat. Barcelona är en härlig kosmopolitisk stad men den katalanska "regeringens" språkpolitik som går ut på att bannlysa spanskan gillar jag inte

Så spretigt så spretigt, men något fick jag skrivet och kanske sagt.

Inga kommentarer: