torsdag 18 mars 2010

Renande eld, bort med vintern

I morgon fredag är det helgdag i Spanien och katolska länder, även i Sydamerika. 

Det är Día de San José, Josefs dag, fadersfigurens dag och därmed farsdag.

Det är Fiesta Big Time i Valencia. Man har under tidernas gång mixat in gamla historier och även fått in vårdagjämningen, och det firas flera dagar med pompa, ståt och det bränns många pengar. 

Att man har tagit in elden som element har flera förklaringar, av vilka en är eldens renande verkan. Man bränner bort vintern och annat skräp (jämför t.ex. traditionerna med midsommareldens renande verkan).

Snickaren Josef firar in våren genom att bränna bort den långa ljusstake han haft för att hålla ljuset för sitt arbete under vintern, tillsammans med spånorna. Bort med allt skräp. Nu är det ljusare tider och ny årstid.

Någon fiffikus lär anno dazumal (kanske efter vinet till lunchen eller middagen) ha kommit på att snickra ihop en lustig figur tillsammans med det skräp och annat som ändå skulle brännas upp. Hahh, varför inte! 

Med detta som bakgrund förklarar man dagens avancerade konstruktioner som kostar upp emot en miljon euro, som designas av berömda konstnärer, jobbas på hela året och föreställer impopulär politik eller annat man helst vill bränna upp. 

Upp till nästan 30 meter höga kan de vara.

Här är en bild på en konstruktion. Det finns en uppsjö (kring 700, i alla kategorier, och förstås delas det ut priser i alla kategorier) av dessa runtom i staden Valencia, att beundra under några dagar. 

Ingen spansk fiesta är något utan sina "damas" som väljs med stort allvar till sitt högtidliga uppdrag . I Valencia och vid denna fiesta kallas de "falleras" och deras dräkter görs av de mest exklusiva tyger och kan kosta tiotusentals euro.

Efter flera dagars fiesta, blommors offrande och whathaveyou, så tuttar man eld på allt. 

När alla "fallas" (konstruktioner) har bränts upp avslutas det hela med ett riktigt ordentligt fyrverkeri. Slutet på flera dagars firande. Dags att börja njuta av våren.

Inga kommentarer: