onsdag 16 december 2009

Torrevieja den 16 december och La Coruña den 12

I dag har vi skött Little Miss hela dagen, för hon kunde inte ha sitt halvdagsdagis pga. lunginflammation. Hon har medicinering på gång och är på bättringsvägen, och vi har både hämtat henne hemifrån med bil i morse och nyligen kört henne hem för det är så kall luft för en liten sjukling, plus fem i morse och drygt plus tio på eftermiddagen.

På detta viset varvar jag barnbarn med jobb i vår röriga och ostädade lilla lägenhet i myskläder och yllesockor och funderar på vilken skillnad det är mellan olika världar man vistas i. Från femstjärnigt och tjänstefolksstädat och -uppassat till min vanliga tillvaro.

Jag fortsätter med en liten översikt av vår lördag den 12 december i La Coruña.

Morgonmål intogs med dessa vyer över hamnbassängen.

Kort möte med vår värd som gav tips om platser att vandra längs och besöka inne i gamla stan som låg nära.  

De här inglasade balkongerna är ett typiskt drag i trakten. De är inbyggda från början (inte som i våra trakter där man glasar in balkonger efteråt) för traditionellt ingick det som en del av uppvärmningen att ha balkonger som samlar sol. Dessa på bilden har riktning söder och en fantastisk utsikt över hamnbassängen och havet. Inte billigt. I en byggnad till höger om bilden bor en av Spaniens rikaste personer, ägaren till klädjedjan Zara. 

Det här är hamnbassängens promenadkant. Söder ligger till vänster.

Detta är utsikten över hamnbassängen söderut med Real Club Nautico (den röda byggnaden). I övre våningen hade Franco i tiden ett residens, utöver sitt palats en bit utanför staden.

Så gick vi härsan och tvärsan och ända upp till norra strandpromenaden (det skiljer ca 800 m mellan södra hamnbassängen och norra stranden), och tillbaka till nära hotellet och så tänkte vi att det inte går att lämna Galicia utan en sjömatsmåltid. Särskilt percebes. För om kvällens meny visste vi intet, inte heller om lunchen vi var bjudna till på söndag. Måndag före avfärd var för kort. Sagt och gjort, till en av lokalerna med skaldjursmeny.

Som plockbitar före den egentliga beställningen fick vi lite ett och annat, och jag fascinerades av systemet med knappnålar instuckna i en korkbit för att peta ut innehållet i havssniglarna (eller hur de nu heter).

Så kom själva beställningen. Vi orkade inte med allt trots att det förvisso var väldigt gott och bra, detta med skaldjur har en delikat kokningsbalans som galicierna behärskar till fulländning.

Så gick vi till hotellet för en riktigt ordentlig eftermiddagsvila. Med ombyte till nattkläder och allt.

Jag behöver knappast berätta att kvällen var fenomenal, och som en detalj så var raderna av pälsar vid garderoben imponerande.

Exempel på vad vi fick innan vi satte oss till bords.

Utsikt över salen med drygt 280 personer närvarande.

Och vid vårt bord hade vi bland andra en helt förtjusande lite finnig 15-åring i tandställning som ritade fina bilder och med vilken vi förde helt utmärkta konvesationer på engelska, för det ville han.

Jag drog mig tillbaka till vår svit kring klockan ett, för vi hade en viktig söndag framför oss och jag ville inte vara för trött.

Inga kommentarer: