måndag 12 oktober 2009

Om Oceanografico i Valencia

I går morse i Valencia köade jag in till El Oceanografico, Europas största akvarium som ingår i en storslagen helhet som heter Ciudad de las Artes y las Ciencias.  

Jag hade läst och hört en hel del och jo det är fina installationer och massor av vattenbetonade arter och mycken information i olika slags form. 

Dyrt inträde (nästan 24 euro), tjockt med folk och många barnfamiljer (just i går i alla fall, vet inte hur det är annars).

Och så undrar jag: vad gör blinda eller praktiskt taget blinda människor på ett ställe som detta? Det finns inget att känna på, allt ska ses genom akvarieväggarna eller läsas på informationstavlor.

Och så undrar jag vidare: är detta rätta stället för barnvagnsfamiljer? Skrikande småbarn (förtjusning eller ilska, både och). Dessa småbarn gör allt som är förbjudet enligt ordningsreglerna, de får inget verkligt utbyte av ett ställe som detta och de är oerhört störande och utrymmeskrävande för den övriga publiken. (Jag älskar småbarn, men de hör inte hemma var som helst. Kill me if you like.)

Och så undrar jag ytterligare vidare: det står titt och tätt informationstavlor och det finns vakter som högljutt påminner om att foton inte får tas med blixt för detta stör fiskarnas ögon för de har inga ögonlock, men praktiskt taget vartannat foto tog med blixt. Och som det togs foton. Går det inte att lära sig kamerans inställningar?

Och så vet man att vi är i tjurfäktningarnas Spanien när varje förevisningsmanöver som sälarna, valrossarna och sjölejonen behagade göra framför akvariefönstren ledde till ett Ole! från publiken.

Inga kommentarer: