söndag 30 augusti 2009

Truro Cathedral Choir, nytt försök

De höll flera konserter i Torrevieja. Den jag bevistade var i Templo de Sagrada Corazon, en riktigt liten bit från centrum, ja i själva verket praktiskt taget centrum.

Det är en kyrka som är helt nybyggd. Det fanns en gammal och ful kyrka på samma plats, den revs ner, så byggdes det underjordsparkering och så uppfördes det en ny fin kyrka. Jag säger fin för den har många traditionella drag och ser ut som en kyrka ska se ut. Som jag anser.

Dessutom har den jättefin akustik.

Och denna kör från Cornwall. Den består av gossar (sopran och alt) och mansröster (tenor och bas). Och vad ska jag säga. Jag tror att jag aldrig har hört en så bra kör. Och jag är ganska känslig i det hänseendet. Jag har tyvärr ganska känslig hörsel och jag säger tyvärr för det hindrar mig från att njuta av allt som är ens lite ostämt. Och det är ibland ett handikapp. 

Hursomhelst, denna kör framförde verk som är heltigenompinsamma om de inte framförs helt rätt och men denna kör gjorde allt rätt, för alla dynamiker och harmonier bara svävade fram genom utrymmet och skapade allt som kompostören hade drömt om.

Det pågår lite bygge ännu utanför, men you get the picture.

Den lilla killen till hör om dirigenten, lite nedstigen, av indisk börd. En röst som inte var av denna världen. Den gick hur högt som helst i de solon han hade. Kortväxt men jag hörde senare att han är tio år gammal. Och med vilken naturlighet de här gossarna framförde sin sång. Naturligt men synnerligen disciplinerat. Kören övar sex dagar i veckan. Det är på allvar alltså.

Detta är körens organist. Han framförde ett verk av Benjamin Britten på en orgel som borde ha varit en rättmätig orgel men som inte var det så det gick bara att fantisera sig till hur det skulle ha låtit på något riktigt. 

OCH, detta verk  av B. Britten innehöll en improvisationsdel där han införde en del av spanska nationalhymnen, efter att ha konsulterat J om detta.

Och efter konserten gick vi alla till en närliggande bar/restaurang där hela gänget tog ett antal drinkar (ja kanske inte småpojkarna, de togs nog hand om sina medvarande föräldrar) och J och jag åkte hem rätt tidigt för vi skulle ha Sonens familj nästa dag och då duger det inte att vara för trött.

Inga kommentarer: