söndag 30 augusti 2009

Min pappa spelade orgel i kyrkan

Min pappa var organist-kantor och jag är VÄLDIGT svag för orgelmusik.

RIKTIG orgelmusik på en RIKTIG orgel.

Min pappa drog in och ut register och spelade bastoner med fötterna. Något som jag aldrig fattade hur det gick till, under min barndom när jag släpades upp till orgelläktaren för gudstjänsterna och min pappa satt där med en ylleschal under baken för att behändigt och utan att nöta kostymbyxorna gled av och an längs bänken för att nå allt som behövde nås. Registerknappar till vänster och till höger och så dessa fottangenter.

Eftersom han även var lungsjuk så hade han också alltid med sig en stor hop av cellulosa för att spotta slem i mellan varven.

Ja så i något skede så togs hans dåliga vänstra lunga bort och han återvände till sitt arbetsliv och var friskare än någonsin. 

Han var passionerad för kyrkans orgel och när den gamla orgeln monterades ned för att ge plats för en ny som han valde på en resa till Köpenhamn så såg han till att den gamla orgeln demonterades i all gudfruktig ordning och arkiverades med numrerade delar DÄR SOM man på den tiden smälte ned gamla orgelpipor till mjölkkärl.

När den nya orgeln kom in såg han att den inte fick den fukt den behövde och han gick till kyrkan i tid och otid för att fylla på luftfuktare tills att man i kyrkan fick ett system för det.

Ja hur jag nu kom att tänka på detta i samband med kateldrakörens organist.

Inga kommentarer: