tisdag 21 juli 2009

Pinfärsk fisk! Fin, färsk fiskfärsfisk! Inget fusk!

Rubrikens citat kommer från Crabbofix i Asterix i Spanien.

Ingen fiskfärsfisk blev det, men pinfärsk var den nog.

För i dag fick vi två stycken sorela-fiskar av en bekant som i gryningen fiskat upp dem ur havet utanför. Det är en fisk som också kallas jurel real och det närmaste jag hittar på svenska är taggmakrill.

Fina fiskar. Doften av färsk fisk.

J rensade och putsade. 

Så lades fiskarna på saltbädd och fick salttäcke ovanpå (grovt salt). Saltet fuktades så att det håller ihop bättre. Det finns också en variant där man blandar äggvita i saltet. In i ugnen 180 grader en halvtimme.

Så knackar man sönder saltskorpan och rensar fisken och för över på fat. J kände sig som värsta kocken/servitören på fiskrestaurang.

Fisken serverades med kokt potatis, mjukstekt vitlök plus en vinegrätt med röd paprika, kokt ägg, kapris, gryddgurka, olja, vinäger, salt och peppar. Allt mixat till en sås. Mycket gott

En riktigt smaskig och nyttig medelhavslunch. Fisken känns som braxen, men har klara och stora ben, inget nålbrev här inte, och är aningen segare, just så mycket.

Gilbert hängde med, om än under bordet.

Och, när jag letade upp rubrikens citat så får jag konstatera än en gång att våra Asterix-album, många av dem från mitten av 70-talet, håller på att ramla sönder. Gulnade och sköra.

Inga kommentarer: