torsdag 30 juli 2009

Oförklarliga saker i natten

Igårkväll satt jag ute efter avnjutet kvällsmål och lite tjafs med J, för jag borde ha hängt med på Habaneras-konsert och visat mig social, och jag hade ställt in mig och strukit kläder och så men så blev det mentalt och fysiskt stopp.
Att konserter ska börja klockan 23 och så ska man sitta på gatucafé efteråt och komma i säng tidigast tvåtiden. Eller tre. Det rimmar så så så illa med att jobba följande dag. Jaja, detta eviga dilemma varje år den här tiden på året. Jag kan å andra sidan inte se det som en medborgerlig plikt att hänga på de här evenemangen, även om de har sin lilla bonniga charm.
Kännandes mig usel och dåligt presterande förströdde jag min kvällstillvaro genom att hänga på balkongräcket.
Att våra grannar mitt emot på gatan, på hörnet och spanjorer på alla möjliga håll i stan om somrarna sitter ute på trottoaren kvällstid har jag skrivit om tidigare. Även om de har en innergård. Det är ett socialt fenomen helt enkelt.
Mitt emot oss samlas i regel rätt många av invånarna i husen mitt emot om kvällarna. Stolar hämtas hemifrån eller bjuds på, en del sitter längs husväggen, andra på gatan just vid trottoarkanten. Saker diskuteras och ventileras. Förbipasserande som behöver trottoaren har med nöd och näppe plats att gå genom flocken. En del tar omvägen längs gatan.
I går tog sig dock fenomenet till nya höjder. Strax före tiosnåret hämtar Tvättchauffören (de som har tvätteriet mitt emot) ut ett plastbord som han bankar in benen på. Placerar bordet på gatan bakom sin parkerade bil. Prövar om det gungar. Vilket det gör. Hämtar hopvikt papper och fixar. Hämtar en vit duk. Hämtar tre stolar. Hämtar en jättestor vit bamsebjörn som placeras på en av stolarna. Hämtar något som jag inte såg vad det var och placerar i björnens famn.
Dörren ett par hus därifrån öppnas (det är samma hus där tobaksaffären finns på hörnet) och Tobakskillen kommer ut med en paella. Den placeras på det vitduksklädda plastbordet. Tvättchauffören och Tobakskillen sätter sig mitt emot varandra och börjar äta av paellan. De övriga gatusittarna blir kvar på sina platser.
I något skede uppenbarar sig Tvättchaufförens son från deras inneutrymmen, tar för sig av paellan stående och häller upp vin åt sig.
Detta paellaätande i denna konstellation pågår en stund. Paellaätarna blir ganska snart på gott humör och lite högljudda. Bland gatusittarna blir det småningom glesare i leden. En del av dem är lite gamla och skröpliga och behövde kanske gå i säng.
Och hur det slutade vet jag inte, för jag själv behövde också gå i säng.
Och i morse undrade jag om jag drömt, men jag hade faktiskt knäppt en bild:
Nere till vänster, bakom den vita bilen. En jättestor vit björn, en paella och två ätare.
Vadslagning, märkesdag, tradition ... ??

Inga kommentarer: